De provincie Gelderland verbiedt - vooralsnog - nieuwe windparken op de Veluwe. Nieuwe windturbines hebben een te grote negatieve impact op de kwetsbare natuur, volgens de provincie. Het beschermen van de wespendief weegt zwaarder dan het voldoen aan de duurzaamheidsdoelen van het Nationaal Klimaatplan. Het besluit raakt de plannen van verschillende Gelderse gemeenten en de provincies Utrecht, Overijssel en Flevoland.
De wespendief is een bijzondere vogel, die op Europees niveau de hoogste beschermingsstatus geniet. Sinds 2007 worden gevangen broedvogels gezenderd zodat hun bewegingen gemonitord kunnen worden. Zo weten we op grond van 300.000 datapunten afkomstig van 14 gezenderde wespendieven, dat de vogel jaarlijks vanuit Liberia, Ghana of Ivoorkust naar Nederland trekt. Naar de Veluwe, waar een 'instandhoudingsdoel' van 100 broedpaartjes geldt. In werkelijkheid halen we dat nog niet eens: in 2021 werden er 94 broedparen geteld, aldus het FD. Een wespendief kan wel 20 jaar oud worden, als het leven het dier meezit.

Maar het kan ook tegenzitten, en daarom moet er bij grote projecten - zoals de aanleg van windturbines - onderzocht worden wat de impact is op de wespendief. Zo bleek bij het onderzoek naar de mogelijkheid voor windturbines langs de A50 en de A28 enkele jaren geleden al dat de wespendief 'de meest beperkende soort' was voor het plaatsen van de steeds groter wordende molens. Hij gaat tot in de buitengebieden van de Veluwe op zoek naar voedsel.

Dat betekent dat de bouw van zeker 15 windmolens in het gebied rondom de Veluwe definitief niet door gaat, schrijft de NRC. Het risico dat deze kwetsbare vogels tegen de rotorbladen aanvliegen is simpelweg te groot en dat kan schadelijke gevolgen hebben voor het hele ecosysteem. Roofvogels staan immers bovenaan de voedselpiramide. Wespendieven eten kleinere dieren (wespen dus, waarvan ze de nesten uitgraven uit de bodem), die op hun beurt weer andere dieren en planten eten (wespen zijn ook roofdieren, ze eten bijvoorbeeld muggen en aas). "Zo werkt de aanwezigheid van predatoren door tot onderaan de voedselpiramide", aldus de krant.

Mocht de Veluwse natuur zich de komende jaren herstellen of komen er technische oplossingen beschikbaar die voorkomen dat vogels tegen windmolenwieken aanvliegen, dan zijn er wellicht op termijn toch nieuwe windparken mogelijk. Ook voor bestaande windmolens rondom de Veluwe heeft het besluit consequenties: in de periode dat de wespendief in ons land is, van mei tot in augustus, zullen deze stil moeten staan.

Om alsnog voldoende duurzame energie op te wekken, nu in een zone van 8 kilometer rondom de Veluwe geen windparken mogen worden aangelegd, zoekt de provincie Gelderland alternatieve locaties. Dat zou bijvoorbeeld in de Betuwe kunnen zijn, aldus de Volkskrant. Bovendien hoopt de provincie op meer geld van de overheid om onderzoek te doen naar manieren om vogels te beschermen tegen de molenwieken.