ING sluit vanaf januari op vrijdag een drietal van zijn Amsterdamse hoofdkantoren. Zo denkt de bank flink energie te besparen. Op vrijdagen blijkt door de combinatie van de energiecrisis en de thuiswerkcultuur die sinds de coronacrisis gewoongoed is geworden de kantoorbezetting tot nog geen 10% teruggelopen te zijn. ING is niet de eerste kantorenorganisatie die op vrijdag kantoorruimte sluit. De kantoren van het CBS in Heerlen en Den Haag zijn al sinds oktober op vrijdagen gedeeltelijk gesloten en de WUR sluit in de kerstvakantie zowel de onderwijsgebouwen als de kantoren.
Hoewel het bij ING nog om een pilot gaat, heeft de bank al uitgerekend dat het niet verlichten en verwarmen van bijna 80.000 m2 een besparing van 150.000 kWh per maand gaat opleveren. Dat komt overeen met het maandelijks energieverbruik van 122 huishoudens. Volgens ING gaat het om "een nieuw hoofdstuk in de worsteling van bedrijven met hun huisvestingsbeleid, nu thuiswerken de voorkeur heeft van medewerkers." Sinds de pandemie blijken veel grote werkgevers 'rigoureus' vloeroppervlak te hebben afgestoten, stelde het FD van de zomer vast.

Aangezien ING verschillende hoofdkantoren in Amsterdam-Zuidoost heeft, staan ING-medewerkers niet helemaal voor een dichte deur. Ze kunnen op een ander kantoor terecht. "Voor medewerkers is het niet erg om een deurtje verder te zitten en zo maken we gewoon wat efficiënter gebruik van de kantoren', zegt Hein Wegdam, hoofd ING Real Estate Finance in het FD.

Ook bij het CBS is energiebesparing een belangrijke overweging om de kantoorgebouwen in Den Haag en Heerlen op vrijdag maar deels open te stellen. Dat zou een energiebesparing van 6% op moeten leveren. Alle beetjes helpen, moet ook Wageningen Universiteit hebben gedacht. In de kerstvakantie gaan onderwijsgebouwen én kantoren dicht om energie te besparen. Door de campusgebouwen niet te verwarmen en de lampen uit te laten, bespaart de WUR ruim 2,5 miljoen kilowattuur, genoeg voor honderden huishoudens", aldus een woordvoerder van de WUR in de Gelderlander. "Voor studenten die willen studeren blijft de bibliotheek wel open."