“De 3D voedselprinter vind je straks in elke keuken” schrijft tech-website TechBullion. Dit apparaat is net als robots, drones en AI een voorbeeld van hoe onze voedselproductie gebruik maakt van moderne technologieën. Printen we binnenkort echt onze hamburgers vers in eigen keuken? Welke bijdrage kunnen robots, drones en AI leveren aan ons dagelijks eten?
Patiënten met kauw- en slikproblemen kunnen baat hebben bij 3D-geprint eten. Een 3D-voedselprinter gebruikt dan gepureerd eten en spuit dat terug in de oorspronkelijke vorm. In de kweekvleesindustrie wordt 3D toegepast om bijvoorbeeld een ingewikkeld stuk vlees (denk bijvoorbeeld aan de vet- en vaatverdeling) zoals de ribeye na te maken: de truc is om levende cellen te printen en ze daarna te laten groeien en vermenigvuldigen. Het Amerikaanse leger ontwikkelt voor zijn soldaten 3D-geprinte repen die hun prestaties moeten optimaliseren.

Toepassingen in de industrie zijn er al, maar voor thuisgebruik moet de technologie nog volwassen worden. Volgens Lynette Kucsma zijn 3D-voedselprinters in de keuken over 10 tot 15 jaar net zo gewoon als een oven of magnetron dat vandaag de dag is. Kucsma is medeoprichter van Natural Machines, een bedrijf dat voedselprinters ontwikkelt.

Een technologie die we tegen die tijd misschien ook wel in de keuken vinden, is de robotchef. Deze gemechaniseerde en geautomatiseerde kok proeft zelfs of je soep zout genoeg is, zodat jij het niet meer hoeft te doen. Robots nemen nu al heel wat taken op zich in de voedingsindustrie, zoals voedsel sorteren, inpakken, verwerken en voor transport voorbereiden. Volgens Tech Bullion zouden ‘robotslagers’ kunnen helpen in de vleesverwerkende industrie. Tijdens de coronacrisis ging de Amerikaanse vleesverwerker Tyson Foods versneld over op het gebruik van robotslagers. Al blijft dat lastig omdat elk karkas net anders is, er bloedspetters rondvliegen en de temperatuur behoorlijk fris is voor robots.

Een crisis is een kans, moeten ook de bedenkers van de bestuifdrone met bellenblaaspistool gedacht hebben. Die is geen oplossing voor de coronacrisis, maar wel voor het tekort aan handen en de insectensterfte. Deze techniek om kunstmatig te bevruchten is minder arbeidsintensief en dus goedkoper dan handmatig bestuiven. Naast dit soort experimentele oplossingen spelen drones al een gevestigde rol in de landbouw, ze kijken bijvoorbeeld van bovenaf hoe het gaat met gewas en bodem.

Een opkomende kracht in het voedselproductieproces is AI. In de dierhouderij kan AI bijvoorbeeld helpen door vragen als “Kan ik met goede dierzorg minder preventieve medicatie toedienen aan het vee?” te beantwoorden. Ook kan AI helpen het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren, door camerabeelden automatisch te analyseren en verkeerd gedrag van medewerkers te rapporteren.

Technologie is niet meer weg te denken uit onze voedselindustrie. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen bracht dat onlangs indrukwekkend in beeld in de documentaire De voedsel BV van Tegenlicht. 'Technologie' klinkt intimiderend, vervreemdend en onnatuurlijk. Het is in ieder geval goed te bedenken dat de toepassing van techniek niet per definitie ten koste gaat van ecologie.