Groningen is opnieuw de gezondste stad van Nederland, blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Onderaan de lijst staan Amsterdam en Zaanstad met Rotterdam als hekkesluiter. Opvallend is dat de afgelopen 2 jaar alle steden gezonder zijn geworden, maar dat de 4 grote steden minder hard vooruit gingen dan de periferie. Volgens de onderzoekers is dat te danken aan de coronapandemie, toen wandelen en thuiswerken steden de noodzaak én waarde van een aantrekkelijke openbare ruimte - met hoogwaardig groen - hebben doen inzien.
In de Gezonde Stad-index van Arcadis kijken de onderzoekers iedere 2 jaar hoe 20 Nederlandse steden het doen op het gebied van een gezonde gebouwde omgeving, fiets- en voetgangervriendelijkheid, dekking van het OV-netwerk en gezonde buitenruimte. Verder nemen ze de luchtkwaliteit, geluidsoverlast, hittestress en ruimte voor sociale interactie onder de loep.

De afgelopen 2 jaar blijken de steden in de periferie van Nederland sneller gezonder voor hun inwoners te zijn geworden dan de steden in de Randstad. Groningen is net als 2 jaar geleden de gezondste stad van het land, gevolgd door Emmen en Apeldoorn die van respectievelijk de 7e en 6e plaats opgeklommen zijn. De eerste grote stad in het westen van het land is Haarlem, op plaats 8, Utrecht staat op 14, Den Haag op 15, Amsterdam op 18 en Rotterdam op de 20e en laatste plaats.

In een gezonde stad is er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen en voelen bewoners zich veiliger. Ook is de luchtkwaliteit er beter (fijnstof), is er minder geluidsoverlast en is de bebouwing minder dicht, waardoor er minder snel hittestress optreedt. Hoewel Rotterdam onderaan de lijst hangt, staat ook die stad niet stil: met het planten van 160 bomen op het Hofplein kan daar op hete dagen de temperatuur wel 7 graden omlaag gebracht worden.

Dat Groningen opnieuw de lijst aanvoert, komt voor Eke Schins, sectorleider Onderwijs en Gezondheidszorg bij Arcadis, niet als een verrassing. Groningen stelt al jaren de 'gezondheid van de stad' centraal en heeft daar een speciale medewerker op aangesteld. Die moet ervoor zorgen dat er naar hele wijken, parken of straten wordt gekeken, en niet "los naar woningbouw, wegbeheer of groen," aldus Schins in het FD.

Toch scoort ook Groningen een onvoldoende, zij het op een ander vlak. In het vorige week uitgekomen onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting naar de beschikbaarheid van (openbare) toiletten, blijkt dat de provincie Groningen de toiletwoestijn van Nederland is. Zelfs de stad Groningen, die het binnen de provincie het best doet, komt niet hoger dan een 5,4.