De Franse overheid waarschuwt haar burgers: de stroom kan komende winter af en toe uitvallen. Driekwart van de Franse stroom wordt opgewekt in kerncentrales. Een groot deel daarvan wordt in normale jaren geëxporteerd. Maar dit is geen normaal jaar. Bijna de helft van de centrales is in onderhoud. Met het oog op de naderende winter sloegen de Franse overheid en elektra-netbeheerder RTE de handen ineen. Ze ontwikkelden een 'weersverwachting' van het energieverbruik. Iedere Franse burger kan nu helpen voorkomen dat de stroom uit moet vallen.
Van de 56 Franse kernreactoren liggen er op dit moment 25 stil voor onderhoudswerkzaamheden. Omdat die door de coronapandemie, een tekort aan geschoold personeel en extra ontdekte haarscheurtjes vertraging hebben opgelopen, trok de Franse minister van Klimaat, Agnès Pannier-Runacher, aan de bel. De productie van kernenergie ligt momenteel op een 'historisch laag niveau', terwijl er wereldwijd al van een energiecrisis sprake is.

Om black outs, algehele elektriciteitsuitval, te voorkomen moeten Frankrijk zuinig aan doen. Want zeker nu het kouder wordt, is het risico op stroomuitval reëel, legt netbeheerder RTE uit op de site EcoWatt. Die site, met bijbehorende app, is in het leven geroepen om de bevolking bewust te maken van de problematiek en wat zij daar zelf aan kunnen helpen doen. Veel Fransen gebruiken elektra om hun douchewater en huizen te verwarmen.

De app laat een 'weersverwachting' zien van het totale stroomverbruik in Frankrijk voor vandaag en de komende 3 dagen. Verder vooruitkijken kan niet, omdat het weer zo'n grote impact heeft op het energieverbruik. Om te beginnen geeft de site inzicht in de piekperioden: van 8.00 uur 's ochtends tot 13.00 u 's middags, en tussen 18.00 en 20.00u 's avonds. Zie je als burger dat de pieken een groot risico op uitval kunnen veroorzaken, dan schakel je je gebruik van warmte, warmwater en verlichting terug. Wie op die tijdstippen geen wasje draait of de verwarming tot het minimaal nodige terugbrengt en niet onder de douche gaat, helpt het hele land de winter door.

Belangrijker is de hele reeks mogelijkheden ('écogestes') om het energieverbruik te verminderen. "Als bijvoorbeeld elk Frans huishouden één lamp zou uitdoen, zou dat in heel Frankrijk 600 MW besparen. Zoveel staat gelijk aan het vermogen van een kolencentrale of het equivalent van het verbruik van 600.000 mensen," aldus de site.

En als alleen al iedereen die zich elektrisch verwarmt de thermostaat 1 graad lager zet, scheelt dat 1,3 GW tijdens de ochtendpiek. Dat is net zoveel als het gebruik van de grote stad Marseille.

Uiteindelijk zou het met besparingen van steeds 1 tot 5% op het energieverbruik mogelijk moeten zijn het scenario van preventieve, lokale stroomafsluitingen te voorkomen, schat de ERT. Daar kan iedereen aan meedoen: een mooi sociaal experiment dus dat iedere Fransman of Française engageert en handelingsperspectief geeft.

Voor het tekort aan mankracht om de reparaties en het onderhoud van de kerncentrales uit te voeren, haalt Frankrijk "zo'n 100 lassers uit de Verenigde Staten en Canada," aldus de NOS. De benodigde Franse vaklui zijn, omdat ook in Frankrijk kernenergie afgeschaald zou worden ten gunste van hernieuwbare energiebronnen, al lang met pensioen.