In een ongemeen fel artikel in The Guardian verwijt de Pakistaanse senator Mustafa Nawaz Khokar 'the global north' dat zij aan de wieg staan van de klimaatcrisis die Pakistan op dit moment treft. Eerst de ongekende hittegolven, die de oogsten verwoestten en de gletsjers versneld liet afsmelten. Toen de verwoestende mossoen-regens waardoor nu een derde van Pakistan onder water staat en 33 miljoen mensen direct of indirect getroffen zijn. "Waarschijnlijk zullen duizenden mensen nu onder de armoedegrens terecht komen, zullen kinderen niet langer naar school kunnen en zullen moeders in het kraambed sterven. De gevolgen van de overstromingen zullen langdurig en catastrofaal zijn. Wij maken een crisis door die niet aan ons ligt." Maar, vindt Khokar, wel aan de apathie van de rijke westerse landen om de klimaatafspraken na te komen.
Mustafa Nawaz Khokar verhaalt over de 'luchtsafari', een wekelijkse vlucht van Islamabad, de hoofdstad van Pakistan naar de noordelijke steden Gilgit en Skardu. Tijdens die vlucht vloog je langs de 5 'achtduizenders' die in Pakistan liggen, in de Hindu Kush Himalaya, het bergachtige gebied dat zich uitstrekt van Myanmar tot Afghanistan. Een prachtig en indrukwekkend gezicht. Maar de luchtsafari's zijn geschrapt sinds de nationale luchtvaartmaatschappij van Pakistan in financiële moeilijkheden raakte.

De Hindu Kush Himalaya, ook wel de 'derde pool' genoemd omdat het gebied het grootste aantal gletsjers buiten de poolstreken omvat, fungeert als een waterreservoir. Hiervandaan stromen 10 (!) grote rivieren stroomafwaarts die meer dan 1,5 miljard mensen van water van voor hun voedselproductie voorzien. Tegen 2100 zal een derde van de ijskappen in dit gebied verdwenen zijn, zelfs als de wereld zich beperkt tot de doelstelling van 1,5°C opwarming van de aarde. "Dit is een crisis waar bijna niemand over praat. De overstromingen die Pakistan heeft getroffen, zijn een van de eerste tekenen van deze crisis. De klimaatcatastrofe is nu voor iedereen zichtbaar," schrijft Nawaz Khokar.

Maar ondanks de zich aankondigende klimaatcatastrofe zijn de grote economieën van de wereld er tijdens talloze topontmoetingen en klimaatconferenties niet in geslaagd consensus te bereiken over emissiereducties om in 2050 de netto-uitstoot van 0% te bereiken. "Voor landen als Pakistan, dat in de ongelukkige categorie van 'meest kwetsbaar voor klimaatverandering' valt, is elke mislukte klimaattop slecht nieuws," aldus de senator.

"De resultaten van de inertie en apathie van de westerse economieën zijn nu overduidelijk. Pakistan draagt minder dan 1% bij aan de wereldwijde uitstoot en toch is het een van de landen die het grootste risico lopen door de klimaatverandering en de opwarming van de aarde." Nawaz Khokar spreekt de hoop uit dat COP27, die dit jaar in Egypte zal worden gehouden, wel resultaat zal opleveren en niet mislukt zoals COP26 waar de afspraken gemaakt door de grote vervuilers niet in overeenstemming waren met de omvang van de klimaatcrisis.

"Als dit opnieuw gebeurt, zal de boodschap voor landen als Pakistan duidelijk zijn: ondanks het toenemende bewijs van dodelijke klimaatgebeurtenissen zoals hittegolven, droogtes en overstromingen, zijn de grootste vervuilers nog steeds niet bereid een compromis te sluiten over de afweging tussen economische groei en het redden van de planeet," schrijft Nawaz Khokar. "Als dit het geval is, zouden landen als Pakistan, samen met andere kwetsbare landen die maar een klein aandeel in de uitstoot van broeikasgassen hebben maar het grootste risico lopen door de klimaatverandering, moeten overwegen hun eigen coalitie binnen Cop te vormen om hun benarde situatie onder de aandacht te brengen en druk uit te oefenen op rijke vervuilers om een fonds op te richten dat hen zou helpen het hoofd te bieden aan de nasleep van klimaatrampen."

Want zo'n fonds is er nog steeds niet. "Misschien omdat dit zou worden opgevat als een schuldbekentenis," besluit Nawaz Khokar.