"Hoge inflatie, oplopende energierekeningen, meer financiële nood: de druk op het kabinet om actie te ondernemen neemt toe," schrijft de Volkskrant vandaag naar aanleiding van het 'eerste kopje koffie'-gesprek van de fractievoorzitters na het zomerreces. Maar actie? Ho maar. Volgens columnist Harriet Duurvoort zijn er zelfs 'draconische maatregelen nodig om bestaanszekerheid van Nederlanders deze winter te borgen' (in diezelfde krant). In Groot-Brittannië kijkt het grote publiek niet langer naar de regering. Daar nemen burgers het heft zelf in handen. Al meer dan 100.000 Britten sloten zich aan bij de actie UK Don't Pay. Per 1 oktober moeten het er een miljoen zijn. Britten die hun energierekening niet meer betalen om zo de collectieve druk op de regering op te voeren dat die wel in moet grijpen.
"In slechts een paar weken hebben meer dan 100.000 van ons uit het hele land zich geschaard achter de weigering om in brandstofarmoede te worden geduwd," aldus de organisatoren van Don't Pay UK. De campagnegroep ging in juni jl. van start en streeft naar 1 miljoen aanmeldingen per 1 oktober. "We zijn de grootste massale niet-betalingscampagne sinds de poll tax aan het opzetten en we laten de machthebbers zien dat onze collectieve macht een einde aan deze crisis zal forceren."

Volgens Don't Pay UK, dat wordt geleid door een groep anoniem opererende activisten, zullen de jaarlijkse energiekosten voor een gemiddeld gezin vanaf januari oplopen tot meer dan 4.200 pond. Die torenhoge energierekeningen zouden als een 'nationale crisis' aangepakt moeten worden, ofwel met krachtige overheidsmaatregelen, te vergelijken met de aanpak van de Covid-pandemie. Maar daar hebben de Britten een probleem. Aftredend premier Boris Johnson kán niet veel meer. "Belangrijke fiscale beslissingen" - om de energiecrisis te beteugelen - zullen genomen moeten worden door degene die hem volgende maand opvolgt.

Nederland: 2,5 maand salaris minder
Ook Nederland kampt met dramatisch stijgende kosten van levensonderhoud. Bovenop de verwachte €4.500 op de energierekening komen ook nog eens de €1.500 meeruitgaven aan boodschappen. Bij een modaal inkomen van netto €2.500 betekent het komende jaar een hap uit het gezinsinkomen van bijna twee en een halve maand. Dat is geen kattenpis!

Maar zoals gezegd, lijkt het kabinet zich niet erg druk te maken. De fractieleiders drinken koffie. Nederland is - voorlopig het laatst? - eindelijk weer lekker op vakantie. Het AD steekt wel concreet een handje toe. Het artikel 'Stress over schulden en hoge rekeningen? Bij deze instanties kun je terecht voor hulp' is geen Premium-artikel achter de paywall. "Omdat we het belangrijk vinden dat dit artikel en deze informatie voor iedereen toegankelijk is, is dat dit keer niet het geval." Klik dus naar hartenlust door zonder dat het je een dag salaris kost.

Retailprofessor Laurens Sloot had nog wat goed nieuws: de boodschappeninflatie is gelukkig wat lager dan eerder deze week naar buiten kwam.

Iemand verder nog ideeën waar het kabinet iets mee zou moeten om de aankomende koopkrachtcrisis te overleven? Directeur André Hoogendijk van het Bedrijfsschap Akkerbouw verbindt meteen de landbouw- met de burgercrisis die voor de deur staat.