Tijdens een toespraak voor conservatieve jeugd in Tampa (Florida) heeft oud-president Trump van de VS zaterdagavond de tegen Den Haag protesterende Nederlandse boeren zijn steun betuigd. Hij gebruikte de protesten om zijn aanhang te laten zien dat de wereld te maken heeft met 'klimaatfanatici' in regeringen die boeren het werken onmogelijk maken vanwege het 'verzonnen klimaatprobleem'. De jeugd zou 'het volgende slachtoffer' worden van de klimaatplannen van overheden, zei Trump zonder uit te leggen hoe.
De twee uur durende toespraak was vermoedelijk een voorbereiding om zijn kandidatuur voor de komende presidentsverkiezingen aan te kondigen. De Telegraaf vroeg de voormannen van Agractie, Farmers Defence Force en LTO Nederland om hun reactie.

Mark van den Oever van actie-organisatie Farmers Defence Force noemt de woorden van Trump een "steun in de rug". LTO-voorman Sjaak van der Tak vroeg De Telegraaf of de beelden van Trump echt waren en onthield zich van commentaar.

Bart Kemp van Agractie, de initiator van de grote Nederlandse boerenprotesten van 2019 en 2022, zegt tegen de krant dat het positief dat internationale media de Nederlandse boerenprotesten verslaan "voor zover het meehelpt om tot een realistisch stikstofbeleid te komen", maar nuanceert zijn vreugde over de steun van Trump. Kemp zegt meer te hebben aan de steun van professor emeritus Han Lindeboom (WUR) die kritiek heeft op de stikstofplannen van de regering die met name uit de koker van D66 komen. Lindeboom heeft als lid van die partij het beleid geprobeerd te nuanceren en bracht zijn kritiek en plannen voor een beter beleid onlangs in de openbaarheid en de praktijk op 'Tessel'.

Oud staatssecretaris voor Landbouw Henk Bleker (CDA en later sympathisant van Forum voor Democratie) zegt tegen De Telegraaf: "Steun van Trump hebben we niet nodig”. Bleker, tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, vindt Kamerlid Omtzigt "veel belangrijker voor de boerenzaak. Pieter heeft zich nu in het stikstofdossier vastgebeten, die laat niet meer los. Voor premier Rutte wordt het buigen of …”

Gisteravond kregen de Nederlandse boeren ook steun van de extreem rechtse Franse politica Marine Le Pen. Zij schreef een handgeschreven briefje met de tekst 'Ik steun de Nederlandse boeren' dat op twitter werd verspreid. Net als Trump in de VS laat ze de in Frankrijk door het publiek gewaardeerde boeren zien dat ze achter hen staat tegen het geweld van de regering die een klimaat- en biodiversiteitsbeleid wil voeren.

Naar aanleiding van pro-boeren protesten in Amsterdam, zei de lokale bestuurder Piet Hermus van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) dat de Nederlandse boerenprotesten door Alt-Right poppenspelers worden gebruikt om de verstandige democratie te verstoren.



De boodschap van Trump werd nog eens ondersteund op de Amsterdamse Dam door Mike Flynn, de ex-veiligheidsadviseur van Trump waarvan bekend is dat hij zich door Russische bedrijven liet betalen voorafgaand aan zijn werk voor Trump.