Cameratoezicht in slachthuizen moet het risico op wantoestanden verminderen. En dat blijkt ook zo te zijn. De 'pakkans' bij een camera-inspectie is veel hoger - tot wel 75 keer - dan bij een inspectie die een dierenarts fysiek uitvoert. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom trots op de pilot 'cameratoezicht in slachthuizen voor dierenwelzijn'. Vooral nu die pilot één van de vijf genomineerden voor de 'Innovatieprijs Toezicht 2022' blijkt te zijn.
De NVWA-pilot Cameratoezicht in slachthuizen voor dierenwelzijn is één van de 5 genomineerden voor de Innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2022 van het Netwerk Publiek Toezicht. Voor deze prijs kwamen 30 aanmeldingen binnen. De vakjury nomineerde 5 inzendingen en het publiek kan stemmen voor de uiteindelijke winnaar, die op 16 juni tijdens het Toezichtfestival bekend gemaakt wordt.

Aan de pilot van de NVWA doen de 90 grootste pluimvee- en roodvleesslachterijen van Nederland mee, op vrijwillige basis. Cameratoezicht werkt "als een extra paar ogen, altijd naast het fysieke en risicogerichte toezicht," zegt NVWA-projectleider Arco Verburg trots. "Uit de nominatie blijkt waardering voor de NVWA, de aandacht voor dierenwelzijn en het feit dat cameratoezicht in de praktijk werkt en een zichtbare bijdrage levert aan dierenwelzijn."

Het cameratoezicht maakt het mogelijk beelden terug te kijken van de looproutes, de bedwelming en de slacht. Onregelmatigheden kunnen beter opgespoord worden, ook van momenten als er nog geen fysieke inspecteur aanwezig is. "Het is echt van meerwaarde gebleken om te kunnen zien wat er gebeurt als de dierenarts niet aanwezig is," aldus de NVWA. Ook blijkt van het cameratoezicht een preventieve werking uit te gaan. "Het belangrijkste is dat zorgt dat er extra oog is voor dierenwelzijn. Ook slachterijen maken er dankbaar gebruik van om te zien waar zaken slimmer en welzijnsvriendelijker kunnen worden aangepakt. Daarom werken ze op vrijwillige basis mee," aldus Verburg.

De overige 4 genomineerden voor de Innovatieprijs zijn droneboot Slootview (Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard), zelflerend algoritme KRA! voor risicovolle jaarrekeningen (Autoriteit Financiële Markten), de Meting Veiligheidsperceptie (DCMR Milieudienst Rijnmond) en het geautomatiseerd internettoezicht koelgassen (Inspectie Leefomgeving en Transport). Stemmen kan hier.