In arme landen ontbreekt het geld op olie, gas en graan te kopen. Langzaam wordt duidelijk dat er oproeren onder de massa's gaan ontstaan omdat regeringen niet in de eerste levensbehoeften van hun publiek kunnen voorzien. Zonder energie kunnen bakkers geen brood bakken en valt er thuis niets klaar te maken. In Sri Lanka, een land dat gebukt gaat onder Chinese leningen die het niet meer terug kan betalen. Mensen gaan de straat op en zeggen dat de eerste hongerdoden eraan komen. In Libanon hoort het platte brood bij de dagelijkse maaltijd. De zwakke regering weet het verlies van de aanvoer van Oekraïens graan niet te compenseren zodat de prijs van brood in korte tijd 8 keer zo duur is geworden. Ook daar zijn broodoproeren vermoedelijk een kwestie van tijd. Er gloort hoop in ruil voor onzekerheid.
De Franse president Macron en de Duitse premier Scholz belden zaterdag 80 minuten met de Russische president Poetin die de wereld in zijn greep kreeg door het ontketenen van de oorlog om zeggenschap in Oekraïne.

Na zaterdagmorgen zou Poetin bereid zijn om mee te werken aan "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne. Dat meldt het Kremlin.

Het was het eerste gesprek sinds maart in deze samenstelling. "Rusland is klaar om te helpen bij het vinden van opties voor ongehinderde export van graan, ook van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee", zegt het Kremlin in een verklaring. Tevens zegt Poetin bereid te zijn ook Ruslands graan ter beschikking te willen stellen van de groeiende honger in de wereld én zijn mestdelfstoffen (m.n. kalium) te willen uitvoeren om de prijs van kunstmest in de wereld te drukken.

Poetin zou bereid zijn de zeemijnen op te ruimen die de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee blokkeren om schepen vrij toegang in en uit te geven. Hij belooft een vrijgeleide. De Verenigde Naties zouden een centrale rol moeten spelen om de overeenkomst en de uitvoering ervan te realiseren. Het zal betekenen dat ook Oekraïne zijn mijnen moet opruimen en zich daardoor kwetsbaar moet maken. Poetin is inmiddels de paria van de internationale rechtsorde en kan van de open havens gebruik maken om zijn offensief tegen de regering in Kiev te versterken.

Macron en Scholz hadden meer noten op hun zang. Ze willen een staakt-het-vuren en clementie voor de 2.500 Oekraïners die gevangen zijn genomen bij de inname van het Azovstal-complex in Mariupol.

Poetin temperde de verwachtingen door erop te wijzen dat de aanhoudende levering van wapens aan Oekraïne door het westerse landen de situatie verder 'destabiliseert'. Dat impliceert dat hij in ruil voor graan en eventueel krijgsgevangenen de wapenleveranties aan Oekraïne wil stoppen. Als hij onbetrouwbaar is, zal dat zijn positie drastisch versterken.