Marjan Minnesma, directeur van klimaatorganisatie Urgenda, wint als eerste Nederlander de internationale Goldman Environmental Prize, de 'Groene Nobelprijs' voor natuurbescherming en klimaat. Minnesma krijgt de prestigieuze prijs voor het winnen van de Klimaatzaak in ons land.
In 2013 spande Urgenda een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Volgens de duurzaamheidsorganisatie deed de Nederlandse overheid te weinig om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. Tot aan de Hoge Raad (2019) kreeg Urgenda gelijk.

De jury van de Goldman Environmental Prize prijst de 'unieke juridische strategie en publieke inbreng' - bij het initiatief sloten zich nog bijna 900 partijen aan - en de 'baanbrekende overwinning. De Klimaatzaak van Urgenda was een wereldwijde primeur. "De Klimaatzaak heeft velen weer hoop gegeven en heeft ertoe geleid dat er wereldwijd vele tientallen soortgelijke klimaatzaken gestart zijn", aldus Minnesma. "Nederland heeft in 2020 de 25% reductie van broeikasgassen gehaald en moet nu gaan versnellen om haar eigen doel van 60% CO2-reductie in 2030 te halen. Daarvoor ligt het kabinet nog niet op koers, dus wij blijven dit benadrukken en oplossingen aandragen om daar te komen."

Het prijzengeld, zo'n $190.000, gaat op verzoek van Minnesma naar Urgenda.