Op 31 januari 1990, nog voor de Sovjet-Unie uiteen viel, opende McDonald's zijn eerste vestiging in Moskou. Naar schatting 30.000 Russen stonden die dag in de rij om naar binnen te mogen. Het fastfoodconcern was daarmee één van de eerste Westerse bedrijven die na de val van de Muur een vestiging opende in Rusland. Vandaag komt er een einde aan McDonald's aanwezigheid in Rusland. McDonald's verkoopt alle 847 restaurants en werkt aan een oplossing voor de 62.000 werknemers. De restaurants waren sinds maart al 'tijdelijk' gesloten.
"McDonald's en Rusland zijn zo met elkaar verweven geraakt dat het onmogelijk lijkt het een zonder het ander voor te stellen," zei Chief Executive Officer Chris Kempczinski vandaag in een verklaring. "En toch, helaas, is dat waar we vandaag zijn." Volgens Kempczinski is het door de humanitaire crisis die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne en het daaropvolgende onzekere klimaat 'onhoudbaar' geworden voor McDonald's om nog in Rusland te blijven opereren. "Ook is het niet consistent met de waarden van McDonald's."

Door het verlaten van de Russische markt zal McDonald’s naar verwachting tussen de $1,2 en $1,4 miljard moeten afschrijven. Rusland is voor McDonald's de zesde grote markt buiten de VS, na Australië, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada en Frankrijk. Het fastfoodconcern werkt altijd nauw samen met lokale leveranciers, wat de terugtrekking extra complex maakt. De verkoop van de restaurants - aan een nog onbekende koper - betekent ook dat de gele M en namen als Big Mac of Happy Meal niet langer gebruikt mogen worden. McDonald's houdt zijn merk in Rusland geregistreerd.

Ook de McDonald's-vestigingen in Oekraïne zijn gesloten en blijven dat vooralsnog. McDonald's blijft daar de volledige salarissen betalen voor de medewerkers in het land. Bovendien ondersteunt McDonald's lokale hulpinspanningen en Oekraïense vluchtelingen in heel Europa met voedseldonaties, huisvesting en werkgelegenheid.