"De verkoop van meststoffen is zeer, zeer laag, op het punt van wanhopig laag, en dit zou traditioneel de drukste tijd van het jaar moeten zijn," zei Jo Gilbertson, hoofd meststoffen bij Agricultural Industries Confederation, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde handelsvereniging. "De kiem voor het probleem wordt nu gelegd."
Dat schrijft persagentschap Bloomberg in een uitgebreid artikel dat niet over graan, olie of gas maar over de oogst van komend seizoen gaat. Met minder meststoffen zal die kleiner worden en honderden miljoenen mensen raken. De mest kan wel gemaakt worden, maar is te duur. Daardoor kopen boeren er minder van en daalt de oogst.

"Mijn grootste zorg is dat we in bepaalde delen van de wereld met een ernstig voedseltekort te maken krijgen," zei Tony Will, de chief executive van 's werelds grootste stikstofmeststoffenproducent CF Industries Holdings Inc. in maart al.

Op de Filippijnen kost ureum - een belangrijke stikstofhoudende meststof - nu ongeveer 3.000 pesos (ongeveer $57) per zak. Dat is meer dan drie keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd. "Boeren zullen geneigd zijn om de gebruikelijke dosis meststoffen voor hun gewassen te verlagen en dat zal de productie verminderen", zegt Roger Navarro, voorzitter van Philippine Maize Federation Inc. Hij voorspelt een daling van de opbrengst met 10%.

Elders zijn de opbrengstvooruitzichten nog slechter. In Peru kampt de landbouwsector met een tekort van 180.000 ton ureum. De productie rijst, aardappelen en maïs kan daardoor met 40% dalen.

Het International Rice Research Institute voorspelt dat de oogstopbrengsten in het volgende seizoen met 10% kunnen dalen, wat betekent dat er 36 miljoen ton rijst minder zal zijn; daarmee worden 500 miljoen mensen van hun basisvoedsel beroofd. In SubSahara Afrika zou de voedselproductie in 2022 met ongeveer 30 miljoen ton kunnen dalen. Daarmee kan de voedselvraag van nog eens 100 miljoen mensen niet worden gerealiseerd, denkt het International Fertilizer Development Center.