De Deen Torben Brabo is voorzitter van Gas Infrastructure Europe (GIE). EURACTIV sprak met hem over de gasvoorraad waarmee Europa komende winter in zal gaan. Koop een paar truien, isoleer je huis en ga minder gebruiken, dan blijft er misschien wat over voor de baas die je loon betaalt. Brabo ziet te veel optimisme bij beleidsmakers.
Aan alle kanten valt nu te horen dat de EU zo snel mogelijk van het Russische gas en de Russisch olie wil. Dat klinkt als een hele opgave en dat is het ook, laat Brabo met beleefde doch duidelijke kritiek op beleidsmakende optimisten horen.

De scenario's van de Europese Commissie om Russisch gas te vervangen door de invoer van vloeibaar gas (LNG) per schip en biomethaan van eigen bodem zijn volgens Brabo erg optimistisch. Burgers boffen omdat huishoudens, scholen en ziekenhuizen voorrang krijgen als er te weinig gas is. Industriële verbruikers lopen daarentegen het risico te worden afgesloten. Er wordt versneld gewerkt aan de bouw van een nieuwe infrastructuur om vloeibaar gas via de havens te ontvangen en naar gebruikers in de landen te distribueren, maar deze winter zal die nog verre van gereed zijn. Europa moet vooral zuiniger gaan worden en niet meer hopen op evenveel en even goedkope energie als voorheen.

Het totale energiegebruik in Europa bestaat voor 25% uit gas. Daarvan komt 45% uit Rusland, zodat 'van het Russische gas gaan' een gat slaat van 10% in onze totale energiebehoefte. In Duitsland en Nederland is die gasafhankelijkheid veel groter dan in bijvoorbeeld Frankrijk dat voor een belangrijk deel draait op nucleaire energie. Er zijn dus landen en regio's die veel zwaarder zullen worden getroffen dan andere. Onder die zwaarder getroffen regio's vallen Nederland en Duitsland.

Over berekeningen in het REPowerEU-plan van de Europese Commissie zegt Brabo dat die "waarschijnlijk niet helemaal juist zijn". Hij noemt ze "allemaal nogal optimistisch".

Op de vraag of hij vindt dat de Commissie verkeerde ramingen heeft opgesteld, antwoordt Brabo: "Laten we zeggen dat deze waarschijnlijk meer als een streefdoel moeten worden beschouwd - iets waar we naar zouden moeten streven. Als je goed luistert naar de mensen uit de LNG-infrastructuursector, zeggen zij dat de markt verschillende kenmerken heeft waardoor het onmogelijk is om deze hoge cijfers te halen. Misschien kan de helft van het streefcijfer vrij gemakkelijk worden gehaald, maar meer dan dat lijkt moeilijk."

De EU wil 15 miljard kuub LNG extra importeren. De VS hebben de capaciteit niet om het gas vloeibaar te maken en de landen in het Midden-Oosten die het zouden kunnen leveren hebben hun productiecapaciteit al verkocht. We zouden het dus terug moeten kopen van hun klanten. Over de 35 miljard kuub biomethaan is Brabo al even duidelijk: een mooi wensgetal, maar onrealistisch als je denkt er echt aan te zullen komen en erop rekent iedereen te kunnen bedienen.

Tegen die achtergrond zegt hij dat burgers zich geen al te grote zorgen hoeven te maken omdat ze gas zullen krijgen. De industrie zal vermoedelijk wel last krijgen. Ga dus zuinig doen, koop een trui, isoleer je huis en zet niet in alle kamers de verwarming aan, anders kan je salaris in gevaar komen.