Vladimir Poetin heeft zijn hand overspeeld met de inval in Oekraïne, zegt gezaghebbend energie-expert Daniel Yergin. In slechts een paar weken tijd heeft de Russische president alles verwoest wat hij de afgelopen twintig jaar heeft opgebouwd, en de toekomst van de wereldwijde energiemarkt voorgoed veranderd.
Dat schrijft het Financieele Dagblad ter inleiding op een interview met Yergin wiens boek The New Map uit 2020 onlangs werd herdrukt.

Daarin schetste hij wat de wereld nu meemaakt: het Rusland van Poetin heeft onder ieders neus de wereld in 20 jaar afhankelijk gemaakt van zijn gas, olie en graan. Door de oorlog om Oekraïne tussen West en Oost (inclusief China) zullen we daar nog jaren last van hebben. We zullen door een forse energie-, een voedsel- en een inflatiecrisis gaan. Maar Poetin is geschiedenis, want de rest van de wereld zal die crisis te boven komen door zich versneld los te maken van Ruslands fossiele brandstoffen en graanschuur. Met kernenergie. Met een sterke NAVO en zelfs een sterk Europees leger. Poetin krijgt wat hij niet wil, twitterde vandaag geopolitiek analist Rob de Wijk.

Kort samengevat: Poetin bouwde macht, maar verloor die door 'm te gebruiken. Het is goed voor de rest van de wereld, al zullen we door een flinke en misschien wel gevaarlijke dip gaan. What doesn't kill you, makes you stronger.