Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw verlaagde Rusland vorig jaar de export van graan met 10% ten opzichte van een jaar eerder. En eind vorig jaar volgde een nog scherpere reductie, met een derde, terwijl de mondiale graanprijzen recordhoogtes bereikten. Dat schrijft het Financieele Dagblad zonder het rapport te linken. Je vindt het hier.
In een recentere analyse laten de Amerikanen in rustige taal zien wat inmiddels de gevolgen zijn van de voedseloorlog die Rusland al in 2021zou zijn begonnen om de wereld te destabiliseren.

De USDA schrijft: De Russische invasie in Oekraïne komt op een moment dat de voedsel- en energieprijzen wereldwijd al hoog zijn opgelopen. In de afgelopen 18 maanden zijn de tarweprijzen met bijna 110% gestegen, de prijzen van maïs en plantaardige olie met 140% en die van sojabonen met 90%. Over het algemeen vertonen de prijzen van landbouwgrondstoffen sinds de tweede helft van 2020 een stijgende trend, die wordt aangewakkerd door een sterke mondiale invoervraag (vooral uit China), een kleiner mondiaal aanbod als gevolg van droogteperiodes op het noordelijk halfrond in de zomer van 2021 en krimpende voorraden in de belangrijkste exportlanden. Deze ontwikkelingen deden zich voor toen de groei van de wereldeconomie weer aantrok na de maatregelen om de pandemie af te remmen. De prijzen voor ruwe olie en aardgas begonnen te stijgen als gevolg van het economisch herstel. De hoge energieprijzen deden de kosten van meststoffen, andere productiemiddelen en vervoer stijgen. De aanval van Rusland op Oekraïne heeft de uitvoer van landbouwproducten uit het Zwarte Zeegebied verstoord, waardoor de prijzen zijn gestegen en de hoge energie- en meststofkosten nog verder zijn toegenomen. Het handelsbeleid als reactie op de door de oorlog veroorzaakte marktvolatiliteit, en met name de uitvoerbeperkingen, doen de voedselprijzen verder stijgen.

Inmiddels wordt gesuggereerd dat Rusland ook kneep op de energietoevoer naar de zich herstellende wereldeconomie.

Wat minder energie en graan en de wereld is flink in de war De oorlog van Rusland tegen de Westerse wereld - zeggen sommige analisten - begon daar dan ook mee.