In India is het eten van vlees tot een hete politieke kwestie. Maar heel anders dan in de Westerse wereld, waar veganisme werelds en progressief is. De hindoe-regering roept op om tijdens het Vasanta Navaratri-festival (het voorjaars hindoe-festival dat 10 dagen duurt) slagers en winkels die vlees verkopen te sluiten. De moslim-oppositie is fel tegen, vooral ook omdat de ramadan (een moslimtraditie) is begonnen en tijdens de iftar-maaltijd aan het einde van de dag vlees een belangrijk deel van de maaltijd uitmaakt.
"De ironie is dat het in India de progressieven zijn die het eten van vlees verdedigen", zegt Vikram Doctor, redacteur bij The Economic Times, terwijl in het Westen juist links pleit voor minder vlees op tafel en klimaatvriendelijkere voedingsgewoonten. De versimpeling tot 'moslims eten vlees, hindoes zijn vegetariërs', waar de rechtervleugel op gedijt, blijkt in werkelijkheid nergens op gebaseerd. "In India wordt vegetarisme door rechts als wapen gebruikt," aldus Doctor.

Hoewel voor hindoes de koe heilig is en deze in de meeste Indiase deelstaten niet geslacht mag worden, behoort India ook tot 's werelds grootste rundvleesexporteurs. Sinds de (hindoe)regering-Modi in 2014 aan het roer kwam, spitste de ongewenste tweedeling zich verder toe, met lynchpartijen van slachters en miljoenen zwerfkoeien. Opvallend is dat Indiërs meer vlees eten dan we over het algemeen denken. Bij een recente enquête gaf 39% van de Indiërs aan vegetarisch te eten, en 81% (beperkt) vlees te eten. Ook rundvlees dus, dat op het menu staat bij miljoenen Indiërs uit de lagere kasten, moslims en christenen. Het liefst eten Indiërs overigens vis, gevolgd door kip, schaap en dan pas rund. Op menukaarten staat vaak gewoon 'vlees'.

Progressieve Indiërs zijn vegetariërs die ook vlees eten, is dan ook de conclusie. In de woorden van Doctor: "India is een van de weinige culturen ter wereld waar vegetarisme al vroeg ingang vond bij de elite, terwijl anderen vlees bleven eten." En ja, vegetarisch eten is natuurlijk prima en heeft een fantastisch gevarieerde Indiase keuken opgeleverd. Maar met het geforceerd opleggen van de vegetarische traditie maak je geen vrienden. "Dat overtuigt helemaal niemand."