De Kinder-chocolade van Ferrero bleek besmet met salmonella. Later bleken ook nog andere chocolades van de Italiaanse fabrikant uit zijn Belgische fabriek in Aarlen besmet. Na 4 maanden zwijgen liet Ferrero donderdag 7 april weten waar het euvel zat.
Chocolade met salmonella is nogal uitzonderlijk, leggen het Voedingscentrum en de Belgische hoogleraar voedselkwaliteit Liesbeth Jacxsensuit uit op RTL. Zo'n besmetting vindt zijn oorsprong in een dierlijk product of poep. De melkpoeder die in de chocolade is verwerkt kan het probleem zijn. Of een poepend dier. Maar welk dier poept nou in een chocoladefabriek? Vogels zouden iets hebben kunnen laten vallen op de cacaobonen.

Of de besmettingshaard nou uit poep of poeder komt, maakt niet uit voor het besmettelijke effect. De bacterie wordt in de maag door het vet van de chocolade wordt beschermd. Daardoor kan de besmetting door de maag heen de weg naar je darmen vinden en daar ook nog een tijdje huis houden.

In de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal 105 salmonellabesmettingen vermoedelijk het gevolg van het eten van de Kinder Surprise en Schokobons van Ferrero (ook bekend van Nutella). Volgens de gezondheidsautoriteiten is het eerste geval op 7 januari in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Vervolgens werden inmiddels in 8 verschillende landen besmettingen vastgesteld

Ferrero maakte vandaag bekend al 4 bijna maanden (sinds 15 december) van de besmetting te weten. Het zou het gevolg zijn van een vervuild filter bij 'twee grondstofreservoirs'. Over de oorzaak van de besmetting die daar weer achter ligt, zegt Ferrero niets. Het federaal Belgische voedselagentschap FAVV - de tegenhanger van onze Voedselautoriteit NVWA - zegt niet betrokken te zijn geweest bij het onderzoek waarover Ferrero vandaag iets liet weten. Het is nog bezig met zijn eigen onderzoek op basis van 'uitgebreide analyses'. Het FAVV vindt het nog te vroeg om al conclusies te trekken.