Deze lijst wordt gedurende de zomer aangevuld. Meer informatie over de bedrijven vind je hieronder:

Paperwise
De voedselindustrie gebruikt alleen de vruchten, wortels, zaden en sappen van gewassen. In de praktijk blijkt dat slecht 15 tot 20% van de landbouwproducten wordt gebruikt als voeding. De rest wordt als landbouwafval gecomposteerd, gebruikt als veevoer of zelfs verbrand. Het bedrijf Paperwise gebruikt juist deze reststroom van landbouwafval als grondstof voor hun papier- en karton productie. Van de stengels en bladeren van gewassen maken zij A-kwaliteit kantoorpapier en verpakkingsmateriaal en zo krijgt landbouwafval een tweede leven.
Het papier kan, net als regulier papier, 7x gerecycled worden voordat het uiteindelijk toch in die verbrandingsoven beland.

De fabrieken van Paperwise staan in India en Columbia. Daar zijn ze ook actief binnen de lokale gemeenschappen. Er wordt geïnvesteerd in scholing, infrastructuur en gezondheidszorg en het fabricageproces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie.

De productie gaat verder dan de internationale MVO-richtlijnen. Met de verlaagde milieu-impact en positieve sociale contributie is Paperwise een doorbraak in de circulaire economie. Afvalstoffen worden weer grondstoffen. Wil je meer weten? Schrijf je nu in voor Foodlog Live!

Carezzo
Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar overvoeding is ondervoeding ook een probleem, ook in het vergrijzende Nederland. Bij ouderen neemt de energiebehoefte af, daarom eten zij vaak kleinere porties. Maar de eiwitbehoefte neemt niet af, waardoor er snel een eiwittekort kan ontstaan. Ook bij ziekte, of herstel na ziekte of operatie kun de eiwitbehoefte verdubbelen. Carezzo Nutrition, gevestigd in Helmond, richt zich op die ondervoeding met eiwitverrijkt eten.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek heeft Carezzo vastgesteld dat substitutie van bestaande voedingsproducten beter werkt dan het aanvullen van het dieet met tussendoortjes. Door smaakonderzoek is Carezzo uitgekomen op het box-concept. Het bedrijf heeft een reeks fruitdranken, cake, brood, soep en nog vele andere etenswaren verrijkt met eiwitten. Daarmee kunnen mensen met ondervoeding een box vullen, aangepast aan hun eiwitbehoefte en dieetbehoeften. Ze leveren aan ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, maar ook kleinschalig aan huis. Wil je meer weten? Schrijf je nu in voor Foodlog Live!

Tea by Me
Groene thee, witte thee, zwarte thee. Eigenlijk komt alle thee uit één plant: de ‘Camelia Sinesis’. Duizend jaar geleden begonnen de Chinezen al met het cultiveren van thee. In Europa is deze theeplant niet te krijgen. Het cultiveren op Europese bodem is lastig, mede dankzij de harde winters.

Het bedrijf Special Plant Zundert is er na 7 jaar onderzoek en veredeling in geslaagd om als eerste kweker Europese thee op de markt te brengen. De Europese variant van de 'Camelia Sinesis' wordt verkocht onder het merk 'Tea by Me'. In Brabant wordt deze thee al grootschalig gebruikt voor de eerste Brabantse thee. De thee is niet alleen voor plantages, maar ook een enkele plant voor in de achtertuin. Wil je meer weten? Schrijf je nu in voor Foodlog Live!

Het Wroetvarken
Varkens houden van wroeten, rommelen, met hun snuit over de grond schuiven en spelen. Dat kan bij Het Wroetvarken. Deze varkensketen heeft als eerste in Nederland een Beter-leven ster ontvangen van de Dierenbescherming. Maar het bedrijf gaat nog verder. De wroetvarkens hebben 3 keer meer ruimte dan gewone varkens en krijgen ook granen uit eigen regio, zonder toevoegingen. In de dikke laag strooisel kunnen de varkens naar hartenlust wroeten. Het strooisel wordt vervolgens gemengd met de mest en grotendeels uitgereden bij akkerbouwers in de buurt.

Tot nu toe hebben 8 verschillende boerenfamilies wroetvarkens in hun varkensstal. Die krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Wil je meer weten? Schrijf je nu in voor Foodlog Live!