We weten inmiddels uit verschillende lezingen van zowel ervaringsdeskundigen als wetenschappers dat moedermelk de moeder van alle melk is. Nu wil een chef kok moedermelk gebruiken in een van zijn gerechten en dan komen we in een moraal/ethisch probleem. Is dat een stap tever? Wat vindt foodlog.nl?


Eigenaar Hans Locher van restaurant Storchen in het Zwitserse Winterthur is in conflict geraakt met de autoriteiten omdat hij in zijn restaurant met moedermelk wil gaan koken. Hij wil Zürcher Geschnetzeltes (een stoofschotel), soepen met moedermelk en sauzen die voor driekwart uit moedermelk bestaan op de menukaart zetten. ‘We zijn er allemaal groot mee geworden. Waarom zouden we het niet in ons dieet opnemen?’, zegt hij.

Hij trok de aandacht van Duitstalige kranten, toen hij in die kranten een advertentie plaatste waarin hij op zoek was naar borstvoedende vrouwen die een deel van hun melk aan hem wilde verkopen.

Locher heeft privé al geëxperimenteerd met het koken met moedermelk toen zijn dochter geboren werd, en daar ‘zeer goede resultaten behaald’, aldus de kok. ‘Je kunt er heerlijke dingen mee koken. Je moet het alleen wel mengen met een beetje slagroom om de structuur intact te houden.De lokale voedsel- en waren autoriteiten weten nog even niet wat ze met Locher moeten. Ze willen het gebruik van de melk door hem verbieden, maar zien daar wettelijk geen mogelijkheid. Mensen als melkproducenten worden simpelweg niet genoemd in de wet. ‘Ze komen niet voor op de list met goedgekeurde diersoorten voor als schapen en koeien, maar ook niet op de lijst met verboden diersoorten als apen’, aldus Rolf Etter van de keuringsdienst van waren in Zurich.

Locher is niet onder de indruk van de mening van de autoriteiten. ‘Laat ze eerst maar eens bewijzen dat koken met moedermelk illegaal is’, aldus de innovatieve kok.


Bron: Missethoreca
Dit artikel afdrukken