In maart kwam de Wereldgezondheidsorganisatie naar buiten met het standpunt dat het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.

Zwitserse retailers halen glyfosaat uit de schappen...
Los van alle politieke, maatschappelijke en wetenschappelijke discussies die dit bericht veroorzaakte, kiezen de Zwitserse retailketens Migros en Coop voor een heel pragmatische aanpak. Zij halen gewoon alle glyfosaathoudende producten uit de schappen.
Coop meldde in een persbericht "Zelfs als het Bundesamt für Landwirtschaft (BLW) glyfosaat ongevaarlijk voor de volksgezondheid verklaart, heeft de retailer besloten geen glyfosaathoudende producten meer te verkopen". Die maatregel neemt Coop uit preventief oogpunt, ook al gaat het alleen om voor consumentengebruik geschikte, sterk verdunde producten.
Migros was van plan glyfosaat in 2016 uit te faseren. Maar ook deze keten begint de komende weken al met het afvoeren van de producten.

Ook in Duitsland zitten retailers op dit spoor. REWE wil op z'n laatst per 30 september alle glyfosaathoudende producten uit zijn bouwmarkten verwijderd hebben, meldt Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

... en houden Monsanto buiten de deur
Er is nog een vlak waarop de Zwitsers niet zo gecharmeerd blijken van Monsanto, de grootste producent van glyfosaathoudende middelen (Roundup) ter wereld. De Amerikanen probeerden onlangs het Zwitserse Syngenta over te nemen. De Zwitsers wezen het bod resoluut af.

Fotocredits: 'Coop Zürich', Mark Jensen
Dit artikel afdrukken