Hij haalt ze uit het leven zonder dat ze het merken. Gewoon door ze rustig onder schot te nemen.
Op het juiste moment drukt hij af.
Er komt geen slachthuis meer aan te pas. Dat vermijdt stress, zegt hij, en verbetert de vleeskwaliteit.
Het dier verdwijnt uit het leven, zonder dat het zich daar van bewust is.
Daarna takelt hij het op en wordt het tot vlees verwerkt.
Hoe dat gaat is te zien in dit filmpje:
Is dit inderdaad de betere manier van slachten? Wat vind jij ervan?
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
O
#42 Dick Belderbos, de getallen heb ik niet. In mijn tijd bij Vion wel en daar baseer ik me op. Wie weet, kunt u daar eens op bezoek en met de kwaliteitsmensen in gesprek. Meten is weten en dat doen ze frequent, méér dan ze bij wet verplicht zijn omdat ze willen weten hoe ze scoren.
Dick Veerman heeft het met eigen ogen gezien in Boxtel hoe er wordt gewerkt. Het laat zich alleen in tekst wat moeilijk uitleggen.
Over die 650 varkens per uur kan ik zeggen dat dat alleen mogelijk is vanwege een hoge mate van automatisering. Elke machine doet een handeling die gestandaardiseerd is, waar geen handen aan te pas komen en met continue reiniging van de apparatuur. Dat is de eerste hygiënewinst.
Een varken dat nader moet worden bekeken voor wat dan ook, wordt uitgeraild en komt op een aparte lijn voor verder onderzoek.
-
Ad #40 Jack. Over het genot van vlees eten. Je lijkt te beweren dat mensen enkel vlees eten omdat het voedzaam is. In mijn beleving is eten vooral beleving. Waarom prijs je anders ook je eigen vlees aan als lekker? En wat is er mis met bijv. het genot van een hapje en een drankje? Er is pas iets mee mis als er een (immoreel) 'luchtje' aan zit, bijv. als het dier onnodig heeft moeten lijden, als het ongezond zou zijn, of slecht voor het milieu. Zo denk ik daarover. Zie jij dat anders?
Dick Belderbos, de argeloze lezer zou kunnen denken dat fecale bezoedeling altijd voorkomt in grote slachthuizen en nooit voorkomt in kleine slachtplaatsen. Maar de waarheid ligt iets genuanceerder. Als je een slachtplaats hebt die 30 runderen per week slacht en je vergelijkt het aantal bezoedelingen van die slachtplaats met een slachthuis dat 1000 runderen per week slacht, zie je vaak een correlatie tussen die aantallen. Wat ik beschreef in die STEC draad was de frequentie van bezoedelingen in slachthuizen van vergelijkbare grootte bij verschillende snelheden van de slachtlijn.
Honi soit qui mal y pense of te doelgeredeneerd denken van jouw kant?
Toch grappig te lezen dat de ene professional de voordelen van grote slachterijen bezingt,
terwijl de andere zojuist op een ander STEC-lijntje meldt dat een bekende oorzaak van
faecale bezoedeling het onnauwkeurig werken als gevolg van hoge snelheid van de slachtlijn is.
Dáár heeft die Zwitserse slachter alvast weinig last van.
Misschien kan Jack ook de systeemfouten bij kalfsvlees nader toelichten?
Graag hoor ik ook nog van de heer van der Lee hoeveel geringer hij de kans op kruisbesmettingen en faecale bezoedeling acht bij een bandtempo van bijvoorbeeld 650 varkens per uur, oftewel
minder dan 6 seconden per varken. Voor geloof kopen we niets, ook niet van professionals. Feiten!
Beetje makkelijk om #29 dan direct weer als "framing" weg te zetten.
Merkwaardigerwijs levert dat wel de meeste duimpjes op. Helaas wordt er daarbij
niet inhoudelijk op argumenten ingegaan: ga dan eens in op kruisbesmettingen, zichtcontrole.
Wát klopt er dan niet? Dan krijgen we misschien een keer een inhoudelijke discussie.
Ad hominem verwijten vind ik persoonlijk nooit zo'n sterk argument.
Ongetwijfeld zijn er kleine slachters die minder hygiënisch zijn.
Maar dat grote slachterijen automatisch voorgesorteerd zouden zijn om per saldo
hygiënischer te werken en producten met lagere bacteriële besmetting te leveren:
als de heer van der Lee ook feiten heeft om zijn beweringen te staven: van harte welkom!
Nogmaals: goedkoper: ja. Per definitie beter: nee. Beter qua dierwelzijn: nee.
En mocht ik me ergens minder diplomatiek hebben uitgelaten, of te weinig inhoudelijk hebben bijgedragen, dan hoor ik graag waar, en bied ik daarvoor bij voorbaat mijn verontschuldigingen aan.