Nederlandse boeren hebben voor hun maximaal melkgevende koe geïmporteerd krachtvoer nodig. Zwitserse boeren willen niet afhankelijk zijn van importen.

Zwitserse melkveehouders hebben zich verenigd in een samenwerkingsverband dat streeft naar de Neue Schweizer Kuh, meldt Boerderij. Ze willen een efficiënte melkkoe die een rendabele melkgift produceert op een rantsoen van gras en ander lokaal ruwvoer. Voor de nieuwe koe streven de melkveehouders naar een kleinere (dus lichtere en wendbaardere), robuuste koe die jaarlijks kan kalven. Ook een zo laag mogelijk gebruik van antibiotica hoort bij de nieuwe Zwitserse koe. Geïnteresseerde boeren kunnen in op de Swiss Index terecht voor stieren die aan de eisen voldoen.

Onlangs startte discounter Aldi in Zwitserland met louter Zwitserse 'eerlijke melk'. Dat kan omdat het land buitenlandse melk zoveel mogelijk buiten de deur houdt en die trend nu blijkt te versterken met een eigen koetype dat toch betaalbare melk produceert. Op basis daarvan vallen vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen zonder de invloed van wereldmarktprijzen.
Dit artikel afdrukken