Dat is nogal verrassend nieuws binnen beschaafd Europa én de reden dat de Stichting SOS Katten Noiraigue daar een einde aan wil maken. Inmiddels haalde de stichting ruim 16.000 handtekeningen op om het eten van katten en honden bij wet te verbieden.

Kerst
De piek van de honden- en kattenconsumptie zou liggen tegen het einde van het jaar. Met Kerst en Oud- en Nieuw dus. De eters zouden zich vooral in Appenzell, rond Luzern en in het kanton Bern bevinden. Dat zegt stichtingsvoorzitter Tomi Tomek tegen Le Figaro.
Zwitsers eten hun katten en honden stiekem. Honden gaan in de worst en katten worden in een 'jachtschotel' verwerkt. Dat gerecht zou in de genoemde Duitstalige gebieden geliefd zijn rond de Kerstdagen.

Gewoonte uitroeien via de wet
Tomek wil een einde maken aan deze gewoonte die ze beschouwt als een anachronisme in een beschaafd land. De wet verbiedt het eten van honden en katten niet. Daar wil Tomek verandering in brengen teneinde de gewoonte die in delen van het land nog voorkomt, uit te roeien. Dat zal niet zo heel gemakkelijk zijn omdat er Zwitsers zijn die bijvoorbeeld denken dat het eten van hond helpt tegen reumatische verschijnselen.Dezelfde vormen van bijgeloof zorgen er bijvoorbeeld voor dat in Azië tijgers en ivoor geliefd zijn als geneeskrachtige of potentieverhogende voedingsmiddelen. In modern jargon zouden we spreken van superfoods, maar dan in een traditionele vorm.

Fotocredits:Chillin' Fellows, AndyMcLemore
Dit artikel afdrukken