Het FD maakt melding van een proef die deze zomer in Zwitserland gaat plaatsvinden. La Poste suisse gaat bezorgen per drone. Daarmee lijkt het land te volgen in de voetsporen van Duitsland, dat al droneleveringen toestaat of China dat er mee experimenteert. In de VS kreeg internetgigant Amazon vorige maand toestemming van de luchtvaartautoriteiten om dronebezorging te gaan testen.

'Vliegende koeien'
Maar voor Zwitserland is bezorging door de lucht helemaal niet zo bijzonder. Het Alpenland wordt gekenmerkt door steile bergwanden en moeilijk bereikbare, afgelegen, dorpen. Het land heeft zich daardoor gedwongen gezien zo efficiënt mogelijk met vervoer en bezorging om te gaan. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat het in Zwitserland helemaal niet zo ongewoon is een helikopter langs te zien komen met een koe eronder in een harnas.

In een lezenswaardige longread in het blad Aeon, beschrijft Veronique Greenwood dat fraaie spektakel. Zij maakt een vergelijking tussen het land 'van de onbegrensde mogelijkheden', de VS, en het juist in landoppervlak en bruikbaarheid daarvan begrensde Zwitserland. Voor een Zwitser is het niet meer dan logisch dat een koe mag vliegen.

Berglandbouw
Het Zwitserse berglandschap vraagt om een bijzonder soort landbouw. Daarin speelt de koe een grote rol. Niet voor niets staat Zwitserland bekend om zijn kaas en zuivel. De koe is bijna een nationaal symbool. Ieder voorjaar gaan de koeien, nog altijd, in een feestelijke optocht naar de alpenweiden. In het najaar is de 'Désalpe' - de terugkeer uit de alpenweide - een feestelijke aangelegenheid.

Zwitserse koeienboeren houden over het algemeen maar een beperkt aantal koeien. Dat betekent dat iedere koe daadwerkelijk haar gewicht in goud waard is. Als een koe dus gewond of in de problemen raakt daar boven in die grazige Alpenweiden, ben je als boer wel gek als je het dier niet te hulp komt. Niet alleen uit dierenwelzijnsoverwegingen, maar ook uit puur economische. Dan is een helikopter zó geregeld.

'Natuurbeheer'
Er is nog een reden dat Zwitserse koeien vliegen. In Zwitserland is het verboden een dood boerderijdier in het wild te laten verrotten. Dat levert namelijk risico's op voor de waterzuivering en -voorziening. Een incidenteel wild dier kan het watersysteem nog wel aan. Koeien zijn natuurlijk niet echt wild. Die worden door de boeren in de natuur gebracht. Die hebben dus ook de verplichting een dode koe af te voeren. Opnieuw een reden voor de helikopter, die meer dan in andere landen de drone voor de Zwitsers heel gewoon maakt.

Fotocredits: 'Matterhorn', Martin Abegglen
Dit artikel afdrukken