Vijftien jaar lang kneep de Zwitserse douane een oogje dicht. De Duitse pizzakoeriers mochten gewoon de grens over om hun pizza's bij Zwitserse bestellers af te leveren. Hun pizza werd als 'incidentele invoer' doorgelaten. Zo konden de Zwitsers profiteren van het prijsverschil tussen de euro en de Zwitserse frank: op een eenvoudige pizza liep dat al snel op tot 2 à 3 frank. Geen wonder dus dat de pizzabakkers - en in hun kielzog kebabrestaurants, sushitenten en andere bezorgrestaurants - in de grensstreek goede zaken deden en een waar leger aan maaltijdbezorgers hadden georganiseerd. Tot daar, van de één op de de andere dag, een einde aan kwam.

'Importstop'
Eind januari vorig jaar weigerde de Zwitserse douane de pizzabezorgers nog door te laten, schrijft De Volkskrant. De Zwitsere horeca had er de buik van vol en deed zijn beklag, met een aanscherping van de regels tot gevolg. De pizza's moesten voortaan gewoon, net als andere goederen, ingeklaard worden. Dat schoot de Duitse kant weer in het verkeerde keelgat, 'sommige pizzabakkers zagen zich in een klap van de helft van hun handel beroofd en moesten personeel ontslaan', schrijft De Volkskrant. De Duitsers klagen dat zij nu douanerechten moeten betalen (waardoor het prijsvoordeel minder wordt), maar vooral dat het Zwitserse inklaringskantoor al om 5 uur sluit en ook de weekenden dicht is. Dan kunnen ze dus niet leveren, waardoor er feitelijk sprake is van een 'importstop'.

Precedentwerking voorkomen
De Duitse ondernemers uit de grensstreek zijn een jaar bezig geweest om de maatregel ongedaan gemaakt te krijgen. Dat is niet gelukt. Vrijdag besloot de Zwitserse douane de anti-pizzaregel te handhaven. Om precedentwerking te voorkomen. Douanedirecteur Rudolf Dietrich zegt het zo: "Als we een uitzondering maken voor pizzakoeriers, kunnen bakkers, apothekers, cateringbedrijven en postbestellers dezelfde voorkeursbehandeling eisen. Het is erg moeilijk een grens te trekken."
Grenzen zijn er dus toch niet voor niets.

Fotocredits: 'Pizza Corner Brigade', Jerry John
Dit artikel afdrukken