Afgelopen donderdag liet Zwitserland onverwacht de koppeling tussen de koers van de Zwitserse frank en de euro los. Dat ging als een schok door de financiële wereld. De grote banken verloren fors doordat de frank ten opzichte van andere valuta in korte tijd tientallen procenten meer waard werd. Poolse particuliere hypotheekgevers kwamen meteen in de problemen omdat ze opeens veel meer rente en aflossing moeten betalen op hun in een groot aantal gevallen in Zwitserse franken afgesloten leningen. Die werden hen aangeboden door bankiers die dachten dat de Frank en de Euro eeuwig met elkaar vergroeid zouden blijven.

Veel meer euro's voor een frank
Zwitserse consumenten zijn er echter blij mee. Door het loslaten van de koers krijgen zij ineens veel meer euro's voor hun franken. Dit weekend werd het grensgebied tussen Duitsland en Zwitserland dan ook overspoeld door tienduizenden Zwitsers, die over de grens hun boodschappen kwamen doen of hun franken in euro's kwamen omwisselen.

In het Duitse Weil am Rhein stonden er files voor het winkelcentrum en ook de wisselkantoren kampten met lange rijen. In Basel werden extra trams ingezet om het verkeer in goede banen te leiden, schrijft De Morgen. Die nieuwe trambaan naar Weil is overigens pas sinds 5 weken in bedrijf, aldus SWR.de.

Toeristenindustrie
Duitse media reageren opgetogen. "Het is een Extra-Konjunkturprogramm", een conjunctuur-aanjaagprogramma, zegt Alexander Schumann, Chief Economist van de Duitse Industrie- und Handelskammertages (DIHK), de Duitse KvK, in Die Welt. "In ieder geval voor de Duitse toeristenindustrie in het lopende winterseizoen, maar ook voor de autoindustrie en andere industrietakken. Zwitsers zijn dol op Duitse auto's. Die worden nu goedkoper voor ze."

Regendomper
Overigens bericht de Badische Zeitung dat het wel mee viel met de stormloop. Volgens Irimbert Kastl, voorzitter dan de winkeliersvereniging Weil-aktiv, zorgde de aanhoudende regen voor een domper. Op termijn zal ook de Zwiterse consument merken dat het minder gunsitig is dan zij nu ervaart. Als ze immers haar boodschappen en grote aankopen, zoals auto's en woninginrichting, in het buitenland gaat halen, dan zal dat het aanbod in eigen land verschralen. Vervelender nog is de consequentie voor Zwitserse bedrijven die nog in Zwitserland produceren. Zij prijzen zich uit de markt. De internationale Zwitserse bankensector is de enige die het niet deert.

Fotocredits: lege skipiste in het Berner Oberland, Martin Abegglen
Dit artikel afdrukken