Na geruchten van gisteren, als zou Zwitserland een doorvoerhaven kunnen zijn voor door Rusland gebande Europese producten, spreekt Zwitserland dat nieuws vandaag met klem tegen.

Voedselveiligheidsregels
“We hebben verzoeken gekregen van Europese landen en producenten van fruit, groenten, zuivel en vlees, maar we hebben niemand toestemming gegeven om via Zwitserland naar Rusland te exporteren, zegt Jurg Jordi van het nationale Zwitserse bureau voor Landbouw tegen ITAR-TASS. Jordi voegt daaraan toe dat dat niet kan, omdat Zwitserse voedselveiligheidsregels dat niet toestaan.

Zwitserland exporteert eigen kaas en geïmporteerde koffie naar Rusland
Zelf heeft het neutrale Zwitserland geen last van de voedselban. Het land leverde in 2013 voor een waarde van €220 miljoen (2,4% van de totale Zwitserse voedselexport) aan Rusland. De deviezen werden verdiend met de export van kaas en herexport van koffie via de koffiebranders van het land. Dat laatste kan wel omdat Zwitserland streng toezicht houdt op de verwerking. Rusland heeft Zwitserland gevraagd meer kaas te leveren. De productie van Zwitserse kazen kost echter vele maanden en zelfs meer dan een jaar.
Dit artikel afdrukken