Verschil tussen kantons
In kantons waar een minimumleeftijd voor alcoholconsumptie en beperkingen op de verkoop van of reclame voor alcoholische dranken bestaan, blijken jonge mannen minder te drinken. Dat betekent dat wettelijke regelingen positief effecten hebben, zoals ook eerder dit jaar de OECD constateerde.
Sensatiezoekers houden zich niet aan regelgeving
Helaas geldt het beschermende effect van regelgeving niet voor alle jonge mannen. Als ze genegen zijn tot sensatie en streven naar nieuwe en spannende ervaringen, laten ze zich in hun gedrag niet gemakkelijk 'de wet voorschrijven'. Deze jongeren blijken vaker risicovol te drinken en alcohol gerelateerde problemen te hebben. “In de praktijk blijkt het erg moeilijk om de groep die het meeste risico loopt te bereiken met de bestaande maatregelen", zegt co-auteur Simon Foster. "Deze subgroep heeft speciale preventieve maatregelen nodig die gericht zijn op vroegtijdige signalering en op de persoonlijkheidsprofielen van deze mannen."
Conclusie: algemeen beleid is zinvol, specifieke doelgroepen vergen een eigen aanpak. Een overzicht uit The Economist laat zien dat ontwikkelde landen hun alcoholgebruik zien teruglopen. Zich ontwikkelende economieën zien het nog slechts beperkt stijgen. Daar liggen kansen voor de verkopers van alcoholhoudende dranken, constateert het blad. Die nieuwe economieën kunnen ook wat leren van dit onderzoek om die kansen gezond in te perken.

Fotocredits: David, Bergin, Emmett and Elliott
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Alcoholwetgeving gaat er in de regio Azië meestal heel anders aan toe. De meerderheid van de Aziatische landen heeft geen nationaal beleid of actieplan om alcohol aan te pakken. Behalve Thailand. Thailand is het “wereldwijde rolmodel” in de strijd tegen alcoholconsumptie, meldt Bloomberg.
Thailand erkent alcohol als een ernstig risico voor de volksgezondheid en staat bekend om zijn strenge alcoholwetgeving. Het nationaal alcoholbeleid dat Thailand in 2008 introduceerde bleek effectief. Uit WHO data blijkt dat de groei van het alcoholgebruik hierna afvlakte.
Een van de bestaande maatregelen is dat retailers alleen tussen 11.00 - 14.00 en 17.00 - 00.00 uur alcohol mogen verkopen. Deze regels worden echter aangescherpt, in de in juli gewijzigde Alcohol Control Act.
Het gevolg is dat alcoholverkoop bij scholen, universiteiten en studentenhuizen in de ban gaat. De wetgeving zorgt ervoor dat het verboden is om binnen een straal van 300 meter van deze plekken alcohol te verkopen. Dit moet een gezonde levensstijl promoten en alcohol-gerelateerde problemen aanpakken - waaronder seks door minderjarigen - laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
Horecaondernemers zijn niet blij met de maatregelen. Ze verwachten dat tienduizenden banen hierdoor op de tocht komen te staan. Een verkoper van alcohol bij de Rangsit University verwacht dat de maatregelen zorgen voor een 35 tot 40 % drooglegging van Bangkok, schrijft de Bangkok Post.