Nederland is in de ban van het zwijn. Op de Veluwe moet het wilde worden afgeschoten, want er zijn jaarlijks 600 botsingen met auto's. Dierenactivisten zijn tegen want het mag niet zoals het moet. Geen drijfjacht, want dat zorgt voor stress. Ze moeten worden doodgeschoten door sluipschutters vanuit 'hoogzit'. Het nietsvermoedende zwijn wordt gelokt met mais en dan aan een mooie dood geholpen. Daar zitten alleen meteen weer 2 problemen aan:
- je doodt er zo niet genoeg om ongelukken te voorkomen
- je moet het doen in de zomer als de dieren nog klein zijn omdat ze zich later in het jaar - als ze al groot zijn - niet meer laten lokken met mais, tamme varkensvoer, als gevolg van de overvloed aan eikels en beukennootjes in de herfst en winter. Ze eten liever natuurlijk lekker.
Jagers zijn tegen hoogzit. Geknoei met dieren, vinden ze. Schiet ze tegen Kerst, als de biggen rijp zijn. Logisch, want je wilt ze kunnen eten. Goed vlees mag je niet weggooien. Maar wil je dat voorkomen, dan moet je aan de drijfjacht en die mag weer niet. Onze wilde zwijnen zomaar weggooien of opeten, dat is dus het dilemma.
In Overijssel moet het tamme de provincie uit. Nederland is tegen megastallen waar 25.000 en meer varkens worden gehouden. Dat zal wel moeten, omdat je er anders geen fluit meer aan kunt verdienen. Maar het mag niet. We vrezen de stank- en lawaai-overlast. En de ziekten die van mens op dier kunnen overspringen. Over de verslaving van de supermarkt aan knallende kilo's varkenslappen - de enige reden om te moeten 'opschalen' - hoor je zelden iemand in deze discussie.
Het moet van het platteland, maar mag de stad niet in. Daar zou het zwijn niet horen, niet in het groot en niet in het klein. De echte varkensflat van MVRDV, heel wat anders dan de megastal, is al jaren geleden afgeschoten, terwijl het een goed idee is. Hou daarin net zoveel varkens als er eetafval is en je hebt een briljant duurzaam systeem. De varkens kun je er uiterst gelukkig in laten leven tot ze voor hun mooie dood zonder reizen en stress gaan.
Maar nee, we vinden dat de beesten op de Veluwe horen. Daar loopt officieel nog geen kwart megastal rond, maar het wordt alweer teveel gevonden. Opeten mag niet, want daar heb je drijfjagers voor nodig.
Varkens kunnen of mogen nergens. Wat wil Nederland nu eigenlijk met zijn zwijnen?
Voorstel voor een visie waar weinig woorden voor nodig zijn:
- herstel het jagen in ere en zorg dat er meer in goed jachtclubverband begeleide jagers de Veluwe opgaan
- hou varkens in de stad en laat ze eten wat daar overblijft
- hou varkens op het land die je (bij)voedt met het graan en eetafval uit landelijke gebieden
- stimuleer varkenshouders zowel hun kennis als bedrijven naar elders in de wereld te exporteren waar (bij)voer wordt verbouwd en steden zijn met veel eetafval en weinig varkensteelt
Is het ingewikkelder in een Nederland dat ook in de ban van 'duurzaamheid' is?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Dat is nou je reinste verspilling." Volstrekt eens.
Een slager/paardenliefhebber zei me eens: 'het doet me best pijn, maar ik kan ze toch niet zomaar weggooien'. Hij laat zijn paarden slachten voor ze te oud zijn.
Excursie?
Slagerij ter weele uit oene is de slager die de pakketten van de Hoge veluwe samenstelt. Inderdaad een prima slager.
Volgens mij was het vorig jaar augustus dat de inschrijving voor het 'verse' wild weer open ging.
misschien dat we hier ook wel een vraag kunnen creeren voor niet verwerkte zwijnen
Al weet ik zeker dat ik het niet beter kan doen dan Ter Weele
Jurgen,
Zwijnen hebben vet genoeg er, je kunt ook ganzenvet gebruiken. trouwens vanmorgen berichtje gelezen over die ganzen die door natuurmomnumenten gevangen en vergast worden. Dat is nou je reinste verspilling. je moet weten het gaat hier om één jarige ganzen die vliegvlug zijn maar nog niet broeden. Dat is dus kostelijk "jong vlees", en dat wordt nu vergast en gaat naar de destructie. Vergassen is een alternatief voor bejagen, maar dat schijnt wel te mogen maar niet wenselijk te zijn?
Dirk Jan,
"weggooien of laten liggen is er in geen geval bij."
Gelukkig maar.
Ik bied een doos goede wijn voor een flink stuk Veluws zwijn.
In de wildzwijnworst die ik vorig jaar maakte deed ik overigens ook vet Berkshire varkensvlees voor de smeuigheid. Met puur Pools zwijnenstoofvlees was het te droog geweest denk ik.
Lijkt me dat de zwijnen in dit jaargetijde nog weinig vet hebben?