Actievoerders van Clean-up vonden in een opruimactie van slechts 20 minuten langs een weg bij het Forest of Dean onder meer chipsverpakkingen met de smaken Worchestersauce en Prawn Cocktail aan uit 1993 en 1994. Volgens de campagnevoerders zouden ze met weinig moeite tot tientallen jaren terug voor ieder jaar een verpakking hebben kunnen vinden. Per kilometer weg konden ze 3 vuilniszakken met afval vullen.

In Groot-Brittannië staat zwerfafval dit jaar hoog op de politieke agenda vanwege de grote schoonmaak die is georganiseerd voor de 90ste verjaardag van koningin Elizabeth in juni. Zwerfvuil zorgt voor veel frustratie.

£1 miljard belasting
Jaarlijks betalen de Britse belastingbetalers £1 miljard om afval op te ruimen. Tegelijk is 81% boos en gefrustreerd over de hoeveelheid zwerfafval in zijn of haar directe omgeving. De hoeveelheid zwerfafval groeit bovendien snel; alleen al op de stranden nam de hoeveelheid zwerfafval van 2014 naar 2015 met 34% toe, meldt de Marine Conservation Society.

Hogere boete
De overheid heeft aangegeven de boete voor het achterlaten van zwerfafval te verdubbelen naar £150 pond. Volgens campagnevoerders is dit niet genoeg. Er is een culturele verandering nodig. Daarom start deze week een pilot in het Forest of Dean. Kunstenaars hebben in het bos gezichten op bomen geplakt om mensen het gevoel te geven dat er iemand meekijkt en met de hoop dat ze dan geen zwerfafval achterlaten. Hun aanpak is afgeleid van het Rotterdamse 10.000 ogen project.
Dit artikel afdrukken