Zweedse kinderen eten méér vis, tomaten en olijfolie dan kinderen uit Zuid-EuropaGroente, fruit, vis en olijfolie, bouwstenen van het mediterrane dieet zijn in Zuid-Europese landen vervangen door snoep, snacks en suikerrijke drankjes. Met als gevolg dat inmiddels van de kinderen op Cyprus 43% te zwaar is of zelfs obees. Ook in Griekenland, Italië en Spanje is meer dan 40% van de kinderen te dik. Dat blijkt uit data van de WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), met data uit 40 landen. De landen met de laagste kinderobesitascijfers zijn Frankrijk, Noorwegen, Ierland, Letland en Denemarken, met percentages tussen de 5 en 9%.
'Voedingstransitie' die verwestert
Behalve dat kinderen in veel Europese landen te weinig fruit en groente eten en te veel zout, suiker en vet binnen krijgen, bewegen ze ook nauwelijks. “Gebrek aan beweging is een van de belangrijkste problemen in Zuid-Europese landen,” aldus Breda. “In de jaren zestig had een man op Kreta nog 3.500 calorieën per dag nodig, omdat hij steeds de berg op en af ging.” Die tijd is voorbij.
In Zuid-Europa is het besef inmiddels doorgedrongen en komen overheden in actie. “De mediterrane landen zijn zich bewust van het probleem en proberen er iets aan te doen”, zegt Breda. Het aantal kinderen met overgewicht daalt licht. Maar hij maakt zich ernstig zorgen over de kinderen in landen die grenzen aan de noord-oostelijke rand van het Middellandse Zeegebied waar kinderobesitas - nu nog - vrijwel niet voorkomt: Tajikistan, Turkmenistan en Kazachstan. In deze landen is een 'voedingstransitie' aan de gang, waarbij het traditionele voedingspatroon verwestert. De consumptie van frisdrank met suiker onder Tajikistaanse kinderen stijgt.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toen ik een jaar of 10 in Napels was, viel me al op dat er zoveel kinderen dik waren. En dat ze allemaal met zakken chips op straat liepen. Een paar jaar later, in Madrid, idem dito. Daar eten ze ook nog eens idioot laat, dus de restaurants zaten vol met slapende kinderen en etende ouders, rond 11 uur in de avond. Als je daar om 9 uur een restaurant binnen loopt is het nog helemaal leeg. Die kinderen krijgen natuurlijk eerder honger dus worden volgestopt met witbrood en ook weer chips, en als het gezonde mediterrane voedsel eindelijk op tafel staat, liggen de kinders te slapen...Interessant om te constateren dat die waarnemingen nu door cijfers onderbouwd worden.
Henric #11 Ik kan me dat zeker voorstellen, op persoonlijk vlak voor die mensen. De voedingstechnologen die innovatief bezig zijn en met briljante vondsten heerlijk smakende producten maken. De afdeling inkoop die met slim onderhandelen heel goedkoop de grondstoffen uit het buitenland weet te halen voor dat product. De marketingmensen die met een geniale campagne uitgebreide bekendheid weten te krijgen bij de consument. De winkelier die zijn omzet ziet stijgen doordat de consument veel van die producten koopt. En uiteindelijk is de consument er blij mee, want het is een heel lekker product. Het bedrijf maakt door al die successen goede winsten. Ze mogen trots zijn op hun werk, vernieuwend, briljante vondsten, succesvol. Tot zover ga ik met je mee.
Na een tijd blijkt het zo succesvol, dat mensen in het land er teveel van kopen en eten, de pondjes vliegen eraan. Ze eten minder groenten/fruit en krijgen al met al minder gezonde voedingsstoffen binnen, wat hun gezondheid achteruit doet gaan. De overheid laat onderzoek doen, belast het product om de consument er minder van te laten consumeren, en verbiedt het gebruik van bepaalde stoffen omdat ze mogelijk linken met ziekten. Tegenlicht doet onderzoek en komt erachter dat de goedkope grondstoffen onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd worden wat veel leed veroorzaakt.
Op persoonlijk vlak was men terecht trots op hun resultaten, ook allemaal prima binnen de wet. Is het eindresultaat echter ook iets waar we trots op mogen zijn? Hebben we als mensheid nu mooie stappen vooruit gezet?
Wouter #12 Iedereen die veel geld verdiend, doet an sich niet iets verkeerd. Het punt is dat naar mijn mening geld ondergeschikt zou moeten zijn aan doelen als gezondheidsverbetering, leedvermindering, vredestichting, zekerheid, geluk. Dat is niet zo, het zorgt eerder voor een hoop negatieve kanten, en dat maakt mij treurig, omdat mijn inziens geld verdienen niet tegenstrijdig hoeft te zijn met verbeteringen op praktisch alle vlakken, gezien de kennis die we hebben.
#11, Henric, het zou ook nog een verschil kunnen uitmaken of de desbetreffenden binnen de wet geld verdienen om hun hoofd boven water te houden, of dat ze veel meer verdienen. De vraag kan dus gesteld: heeft veel geld verdienen door een paar CEO's te maken met dat er te dikke kinderen in Italie zijn? Zoals Shell, trouwens een andere topic maar toch ook weer met dezelfde invalshoek, er toch echt van overtuigd is, dat ze wat tegen de opwarming doen, maar aan de andere kant blijkt dat ze het helemaal niet doen?
"Middellandse zeegebied".
Tajikistan en Kazachstan. Hup terug naar de basisschool..
Het gaat hier weer een eigenaardige kant op. Henric van der Krogt heeft gelijk met zijn vraag. Ik hoop dat hij bedoelt te suggereren dat veel geld verdienen door een paar mensen op zich niets te maken heeft met dikke kinderen in Italië en omstreken.
Mening: iedereen die veel geld verdient doet iets verkeerd.