Op 18 november lanceerde Finland een nieuwe website die burgers leert hoe ze 72 uur kunnen overleven in een crisis. Op dezelfde dag begon Zweden met het verspreiden van folders aan 5,2 miljoen huishoudens met praktische tips voor oorlogsvoorbereiding. De NAVO-leden Finland en Zweden houden de nieuwe fase in de oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten, nu Britse en Amerikaanse raketten door Oekraïne op Russische grond worden ingezet.
Misschien is het toch handig om een voorraad sardientjes, bonen en worteltjes in blik in te slaan. En crackers erbijSaahko heeft samen met haar grootvader een noodvoorraad aangelegd: water, blikvoer en benodigdheden zoals een powerbank en een radio. "Het is veel in de media. Het heeft mijn manier van denken echt veranderd."
De Scandinavische landen nemen maatregelen om hun weerbaarheid te vergroten. Noorwegen hervat de opbouw van graanreserves en bouwt extra opslagcapaciteit. Zweden werkt aan nieuwe voedselvoorraden en noodsystemen. Litouwen heeft een Europees magazijn opgezet voor medische hulp, en Poolse gemeenten moeten voldoende voedsel en water opslaan voor minstens 72 uur.
De wortels van de Finse paraatheid gaan ver terug en hebben een cultuur van veerkracht gecreëerd, zegt Jarkko Arrajoki, directeur van het Finse staatsbedrijf Suomen Viljava Oy, dat graanvoorraden beheert. Finland, met zijn korte groeiseizoen en geschiedenis van hongersnood, heeft een netwerk van 19 graansilo’s die de helft van een gemiddelde jaaroogst kunnen opslaan.
Voorbereiding op ergste scenario
Naast voedselveiligheid moeten ook technologische en financiële systemen tegen een stootje kunnen. Denemarken ontwikkelde daarom een systeem waarbij inwoners een week lang met betaalkaarten boodschappen kunnen doen, zelfs bij een internetstoring. "We bereiden ons voor op het ergste scenario", zegt Ulrik Nodgaard van de Deense centrale bank.
Deze maatregelen weerspiegelen een groeiend besef van onzekerheid, iets waar we in Nederland nog weinig van merken. Volgens Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, is de geopolitieke spanning hoger dan ooit. "Onze Unie moet voorbereid zijn op een nieuwe, onzekere toekomst." De EU is inmiddels met het Verenigd Koninkrijk in gesprek over een nieuw defensiepact, dat sinds de brexit niet meer vanzelfsprekend is.
Voorlopig dienen de Scandinavische en Baltische landen als voorbeeld voor andere Europese staten. "Omdat we voorbereid zijn, hoeven we minder bang te zijn", zegt Saahko, die daaraan toevoegt dat iets doen in ieder geval een veilig gevoel geeft.
Misschien is het toch handig om een voorraad sardientjes, bonen en worteltjes in blik in te slaan. En crackers erbij. Als gas en elektriciteit uitvallen, kun je er toch gezond en veilig van eten.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Duitsland gaat voorraad bunkers uitbreiden voor het geval Rusland aanvalt. Schuilplaatsen worden in kaart gebracht en kunnen in een app snel worden opgezocht.
In ons land staat vooralsnog de haven van Rotterdam op de 'wish list' van Poetin die meent dat je daarmee de economie van een deel van West-Europa kan verlammen.
Welke hulp kunnen wij Zweden, Finland, Denemarken, Polen, Duitsland of de Baltische staten bieden als zij in de problemen komen?
Zo, nu steek ik mijn kop weer in het zand.......morgen gezond weer op.
Het Kan Verkeren
Gezien de (komende) kostenstijgingen (en mogelijk komende schuldencrisis) van een aantal producten sowieso geen verkeerd idee om je geld daarin te 'beleggen'. Zou wel eerder voor glazen potten kiezen dan voor blik (zeker geen plastic).... en als je n houtkachel met bos nabij of eigen gasflessen -zonnepanelen - hebt kort kokende zaken als couscous, geweekte rode linzen (instant trekkersmaaltijden). Geroosterde mais en kikkererwten ook lang houdbaar.
o.a. Koffie en cacao (als pure chocolade ook een gezond noodvoedingsproduct) gaan sowieso fors stijgen door de klimaatcrises, de huidige prijzen nog kunstmatig laag gehouden.... en koffiebonen 2 jaar houdbaar. Sowieso inslaan dus, mogelijk 40% rente over 2 jaar!
Rusland heeft geen modern leger over voor een nieuwe aanval. En ook niet het geld om die te herbouwen, met een compleet instortende economie.
Alleen als Trump de sancties opheft kunnen ze nog enige hoop koesteren economisch te overleven... maar ook dan zal het vele jaren duren voor hun leger de capaciteit bezit om West-Europa aan te vallen.
En wij investeren nu wel al in betere defensie, veel hogere eigen productie. Met high tech die Rusland maar weinig zelf bezit*.
Oekraïne is aan de winnende hand nu, met alle extra wapens deze maand van vele kanten (2,5 nieuwe divisies al modern kunnen uitrusten, maar nog 7,5 te gaan).
Eergisteren een dag-record van 2040 Russische troepen uitgeschakeld, gisteren ruim 1900. Dat kan Rusland niet volhouden (met alle kleine en grote verloren materieel ook).
Dus vind die berichten uit Scandinavië in dat opzicht zwaar overdreven.
Wat ik wel serieus neem zijn de vele Russische sabotage acties hier. Variërend van wapen(tech)fabrieken en andere objecten, GPS verstoring van vliegtuigen boven ons luchtruim, communicatiekabels doorsnijden, beïnvloeding en cyber aanvallen (zoals tegen energiecentrales).
Rusland is al bezig met een oorlog tegen ons!
En het is dan toch beter om zaken in huis te hebben om enige tijd onafhankelijk te zijn in voeding. Ook nodig noodaggregatie capaciteit voor onze watervoorziening. Of een eigen passief (zonder stroom) waterfilter.
* vermeldenswaard ook de drone samenwerking met ons land (met private partijen betrokken), die nu als laatste een uiterst efficiënte en goedkope mijnruimer heeft opgeleverd... veel beter dan de andere tools. Voor de belangstellenden: doneer - deel van - een drone! En neem deel aan de burger ondersteuning (die niet in de officiële cijfers van staatshulp zitten, maar aanzienlijk zijn).
Volgens mij kan iedereen op deze site wel €500 missen ;)... en anders wel 50.
Frank, ik zei het al: hij is omstreden. Een vergelijking maken met Raoult lijkt me ongepast omdat het een totaal ander vakgebied betreft.
Wat mij betreft formuleert hij de consequenties van zijn denken te groot, maar zijn de analyses ter ondersteuning niet zo makkelijk onder tafel te vegen. Ik vergelijk hem met de eveneens omstreden Mearsheimer die tot de realisten onder de politicologen in de VS behoort. Zie de video met M. en Fukuyama die ik hieronder linkte.
#7 Dick, twijfelachtig figuur, die Todd , met een portie anti-amerikanisme (en ex-communistische invloed?), wat een aantal fransen niet vreemd is. In zijn laatste boek, 'la defaite de l'occident', geen wetenschappelijke 'rigueur', dwz nauwgezetheid, daarentegen nogal het Kremlin napratend. Is bekend geworden doordat ie de val van de Soviet Unie voorspelde adh van demografische gegevens, maar wat later ook als toevallig (het uitkomen van die voorspelling) werd gezien.
Uit 'la Croix': "Le livre (la defaite de l'occident')est donc un mélange d’affirmations arbitraires peu fondées et d’études savantes qui donnent à penser quand il est question de démographie, de structures familiales ou d’histoire longue. Malheureusement, les premières abîment les secondes. Cela donne au propos un tour virulent, bien loin d’un vrai travail scientifique, et fait de son auteur une sorte de professeur Raoult de la géopolitique, un savant ayant quelques fulgurances, mais des égarements."
Professeur 'Raoult' kennen we misschien nog uit het 'corona-tijdperk', een soort halve sjacheraar, die dacht 'het licht' gezien te hebben adh van slecht geinterpreteerde (genepte?) resultaten.