Volgens een team van Britse wetenschappers zal de Europese truffelproductie nog voor het eind van deze eeuw verdwijnen als gevolg van de klimaatverandering, meldt het AD.
De wetenschappers keken naar de truffelopbrengsten van de afgelopen 36 jaar in Frankrijk, Spanje en Italië en relateerden die aan het weer. Vervolgens pasten ze verschillende klimaatscenario's toe om de toekomstige truffeloogsten te voorspellen. In het meest waarschijnlijke scenario, met droger en warmer weer, zal de Europese truffelproductie tussen 2071 en 2100 dalen met 78 tot 100%. "Maar de teloorgang kan ook veel sneller gaan, als we rekening houden met bijkomende klimaatverschijnselen zoals hittegolven, bosbranden, droogteperioden, plagen en ziekten," aldus onderzoeksleider Paul Thomas van de University of Stirling.
Volgens Thomas is de truffelstudie een wake-up call voor wat klimaatverandering al in de nabije toekomst kan betekenen. Behalve het risico een industrie te verliezen die honderden miljoenen waard is voor de economie - een kilo zwarte truffel (Tuber melanosporum) kan wel €1000 opleveren - dreigt ook de historische en culturele waarde van de truffeloogst verloren te gaan. Er zijn maatregelen nodig om "deze belangrijke en iconische soort" te beschermen en te behouden, vindt het team van Thomas.
De wetenschappers keken naar de truffelopbrengsten van de afgelopen 36 jaar in Frankrijk, Spanje en Italië en relateerden die aan het weer. Vervolgens pasten ze verschillende klimaatscenario's toe om de toekomstige truffeloogsten te voorspellen. In het meest waarschijnlijke scenario, met droger en warmer weer, zal de Europese truffelproductie tussen 2071 en 2100 dalen met 78 tot 100%. "Maar de teloorgang kan ook veel sneller gaan, als we rekening houden met bijkomende klimaatverschijnselen zoals hittegolven, bosbranden, droogteperioden, plagen en ziekten," aldus onderzoeksleider Paul Thomas van de University of Stirling.
Volgens Thomas is de truffelstudie een wake-up call voor wat klimaatverandering al in de nabije toekomst kan betekenen. Behalve het risico een industrie te verliezen die honderden miljoenen waard is voor de economie - een kilo zwarte truffel (Tuber melanosporum) kan wel €1000 opleveren - dreigt ook de historische en culturele waarde van de truffeloogst verloren te gaan. Er zijn maatregelen nodig om "deze belangrijke en iconische soort" te beschermen en te behouden, vindt het team van Thomas.
#1, Jos. Truffels zijn moeilijk, en Nl staat bovendien stijf van de vermesting, ook via de lucht, iets waar truffels helemaal niet van houden. Thomas zegt het echter ook: "hij pleit voor beschermingsmaatregelen, zoals aanplanting van truffels in zones die een meer gematigd klimaat behouden naar het einde van de eeuw." Stel dat...moet je daar dan de franse truffelcultuur naar overbrengen? Wordt erg globalistisch.
Aangezien we klimatologisch gezien het holoceen uitgaan, en we met de continu doorstijgende CO2-concentratie 1) een klimaat kunnen krijgen wat we helemaal niet kennen, 2) dat een klimaat zal zijn dat zal door-veranderen, in transitie, dus niet stabiel, zal het m.i. nog moeilijker worden. Wat je wel kan verwachten, op een bepaald moment, is dat iemand bijvoorbeeld in siberië, een overvloed aan truffels kan oogsten, maar je kan er geen peil meer op trekken. Zoiets kan dan een paar jaar later weer voorbij zijn. Who knows? De goden lijken mij aan zet.
Je kan je beter op de gewone landbouw richten, dat gaat al moeilijk genoeg worden.
Misschien een nieuw verdienmodel voor het iets noordelijker gelegen deel; NL?
Tja, men plant hier in ZW-Frankrijk nog steeds truffeleiken, maar heeft kennelijk niet door dat die hetere zomers er steeds meer in hakken.