Volgens een team van Britse wetenschappers zal de Europese truffelproductie nog voor het eind van deze eeuw verdwijnen als gevolg van de klimaatverandering, meldt het AD.

De wetenschappers keken naar de truffelopbrengsten van de afgelopen 36 jaar in Frankrijk, Spanje en Italië en relateerden die aan het weer. Vervolgens pasten ze verschillende klimaatscenario's toe om de toekomstige truffeloogsten te voorspellen. In het meest waarschijnlijke scenario, met droger en warmer weer, zal de Europese truffelproductie tussen 2071 en 2100 dalen met 78 tot 100%. "Maar de teloorgang kan ook veel sneller gaan, als we rekening houden met bijkomende klimaatverschijnselen zoals hittegolven, bosbranden, droogteperioden, plagen en ziekten," aldus onderzoeksleider Paul Thomas van de University of Stirling.

Volgens Thomas is de truffelstudie een wake-up call voor wat klimaatverandering al in de nabije toekomst kan betekenen. Behalve het risico een industrie te verliezen die honderden miljoenen waard is voor de economie - een kilo zwarte truffel (Tuber melanosporum) kan wel €1000 opleveren - dreigt ook de historische en culturele waarde van de truffeloogst verloren te gaan. Er zijn maatregelen nodig om "deze belangrijke en iconische soort" te beschermen en te behouden, vindt het team van Thomas.
AD - Wetenschappers: de truffel kan deze eeuw nog compleet verdwijnen
  • Deel
Druk af