Zwart gekleurd voedsel zou wel eens een nieuwe gezondheidstrend kunnen worden. In Japan werd zwart voedsel altijd al gewaardeerd om de smaak. Recentelijk worden aan zwart voedsel echter ook gezondheidseffecten toegeschreven. Zo is er een zwarte sojabonenthee op de markt met een door de Japanse overheid erkende gezondheidswaarde.
Inmiddels is er in Japan een heel scala aan zwarte voedingsmiddelen op de markt gebracht: zwarte azijndrankjes die de bloeddruk en het cholesterolniveau zouden verlagen, zwarte rijst, zwarte sesamkoekjes en ontbijtgraan, zwarte sojamelk en zwarte sojabonenkoffie. Ook bedrijven als Kellogg's (zwarte sesamzaad-ontbijtgranen) en Haagen Dasz (ijs met zwart sesamzaad) zijn op de 'zwart'-trend ingesprongen.
In de Verenigde Staten beperkt de opkomst van de zwarte levensmiddelen zich nog grotendeels tot zwartgekleurde gerechten in restaurants. Maar uit onderzoek aan de Ohio State University zou blijken dat zwarte wortels en zwarte bessen enige vertragende werking op de groei van kankercellen hebben.
bron: foodholland
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind het zo sneu voor Knorr die net met een campagne 'eet kleur' gestart is ;-)
Omdat een gezond product zwart is, wordt het kenmerk (zwart/donker) geassocieerd met een eigenschap (gezond). En dus geldt elk zwart product vervolgens als gezond. Echter het met gebrande gerst gekleurde "superdonkere" brood en de zwart geblakerde biefstuk hebben niets van die eigenschap. Integendeel.
Dit analoge denken, in de geneeskunde nog met name gepraktiseerd door kwakzalvers, kleeft in hoge mate aan voedsel. Het zou goed zijn te benoemen waarom producten gezond zijn (omega 3, vitamine X, ingedient Y) in plaats van een eigenschap (gesneden, zwart, bij volle maan geplant) te gebruiken om er een suggestie van gezondheid aan te hangen.