'Zwart', dat was de titel van Sylvia Witteman's column in Volkskrant Magazine van 23/5 jl.

Ik kom erop omdat ik zojuist een gepikeerde reactie zie, en wel vaker. En ook omdat ik nogal wat relationeel onderhoud heb moeten plegen naar aanleiding van wat onhebbelijke scherpte met een goed doel van mezelf deze week.

Sylvia heeft geen blog, zegt ze, maar een site waar ze haar stukjes op zet. Er komt maar een paar man, maar ze heeft de site op zwart gezet. Citaat: "Er komen zo'n twintig stamgasten, die niet zozeer reageren op die stukjes, maar vooral op elkaar. Ze krijgen de laatste tijd voortdurend ruzie, want al bestaat mijn publiek uit een gemêleerd gezelschap van eerbiedwaardige gepensioneerde journalisten, scheef dichtgeknoopte bonvivants, beeldend kunstenaressen met lesbische kapsels, vage achternichtjes van Rogier van Otterloo en deftige dames [...], onder elkaar zijn het net kleine kinderen."

Laatst besloot ze daarom de site op zwart te zetten. En dan heeft zij alleen maar een site, niet eens een blog, laat staan een elektrisch krantje dat het nieuws en de beleving daarvan live verslaat. Het is allejezus moeilijk zoiets te onderhouden. Hier hebben we het kibbelen van een blog, het kruispunt van heel verschillend in hetzelfde onderwerp geïnteresseerde mensen en de wens van de foodlog-redactie om het krantje steeds verder op te stoten in de vaart dernader en onderhoudend interactief te informeren volkeren. De interesses en manier van denken en doen van de ene culi, 'gewoon' mens, tuinder, slager, bakker of visser moeten die van de andere journalist, NGO-man of vrouw, ambtenaar, zakenman, marketeer of wetenschapper niet weerhouden om hier bij te dragen aan een visie op het nieuws en het brengen daarvan.

Het leven van een redacteur van een interactief elektrisch krantje valt niet mee. Zwart is geen optie. Tzou zo'n zonde wezen, zeiden heel wat mensen. Dan moeten we ermee leren leven.

En Sylvia, die ventte een ruzietje lekker uit via de krant. Ze schreef de column met de meeste reacties op haar site. Veel meer bezoekers dus dan voorheen. Niveau? Het kan dus veel erger ;-)

NB: ik lees 'r graag, iedere week

Dit artikel afdrukken