In de Ondertussen van woensdag 13 november vallen mij deze berichten op:

- De obesitasepidemie die met name de Britten zwaar treft, houdt niet op bij mensen. Ook miljoenen Britse katten en honden zijn (veel) te zwaar. Wie merken dat in het bijzonder? De dierenartsen. Uit een enquête onder ruim 2.000 dierenartsen blijkt dat 43% investeerde in elektrische onderzoekstafels en zelfs tilliften om de zware huisdieren te kunnen hanteren (Independent). Overgewicht is niet alleen slecht voor Wodan of Miesje, ook de gezondheid van hun baasjes lijdt: 13% raakte geblesseerd bij het tillen van hun te zware huisdier.

- Ook flessen kunnen te zwaar zijn. Veel verkopers van gedistilleerde dranken verpakken hun product in sjieke glazen flessen. Hoe zwaarder, hoe duurder, denken marketeers. Maar ook shampoo- en wasverzachterflessen zijn simpelweg te zwaar. Er bestaat namelijk zowel Europese als Nederlandse wetgeving die stelt dat een verpakking zo licht mogelijk moet zijn. Bedrijven hebben zich daar jaren geleden al aan gecommitteerd. Toch wordt bij veel plastic verpakkingen (veel) meer plastic gebruikt dan nodig is. En hoe kan dat dan? Er wordt nauwelijks op gecontroleerd, ontdekte het Recycling Netwerk (RTL Z). De organisatie diende een handhavingsverzoek in.

- De Europese Unie en de Europese organisatie van pluimveehouders gaan €5,5 miljoen besteden aan een promotiecampagne voor pluimveevlees (Boerderij). De EU draagt 80% van het budget bij. De campagne is bedoeld om consumenten, opinieleiders en beleidsmakers te informeren over "hoe pluimveevlees in Europa geproduceerd wordt en welke hoge productiestandaarden daarvoor in de EU gelden." Ook moet 'fake news' over kippenvlees de wereld uit. Einddoel van dit alles: vergroten van consumentenvertrouwen en daarmee de consumptie van kip, kalkoen en eend. Pluimvee is immers veel duurzamer dan koeien en varkens: je hebt minder kilo's voer per kilo ei of vlees nodig.

Venetië staat diep onder water en volgens de burgemeester ligt het aan de klimaatverandering (BBC). Greta Thunberg kreeg een lift naar de klimaattop in Madrid, maar de andere jonge klimaatvaarders zijn nog niet uit de penarie (De Standaard). Dat wij lekker langzaam gaan rijden, is werkelijk wereldnieuws (Bloomberg, The Guardian).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken