Niet alle zuivelvrije of vegan ijssoorten (of non-dairy frozen desserts, zoals de Food and Drug Administration [FDA] ze officieel noemt) zijn per se gezonder dan de normale varianten, schrijft CNN. De Amerikaanse nieuwszender vergeleek verschillende ijssoorten met elkaar op basis van de hoeveelheid calorieën, vet en suiker. Zo bleek in ijs op kokosmelkbasis wel 200 calorieën en 12 gram verzadigd vet te zitten. Kokosmelk is dan misschien laag in calorieën, maar het grootste deel hiervan is afkomstig van verzadigd vet. Daarnaast bevat zuivelvrij ijs bijna geen calcium, terwijl je uit normaal ijs - met zuivel - zo’n 100 milligram calcium binnenkrijgt.

Toch zijn ook traditionele ijsmerken met zuivelvrije ijsvarianten ondanks hun lagere gehalte aan calorieën en vet geen gezonder alternatief. Ben & Jerry’s zuivelvrij ijs bevat namelijk maar 20 calorieën minder dan de normale variant en het verschil in verzadigd vet is zelfs maar 1 gram. Er zit alleen dan wel weer meer suiker in.
CNN - The scoop on dairy-free 'ice creams'
  • Deel
Druk af