Voor vegetariërs is het lastig om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen met melkproducten als yoghurt en kaas. Dat zou blijken uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) onder 1.266 zwangere vrouwen, gepubliceerd in Journal of Nutrition.
De onderzoekers namen bloedmonsters af en keken naar het gehalte van totaal B12 en methylmalonzuur. Die stof laat een verhoging zien in het bloed als er een B12-deficiëntie optreedt. In totaal aten 75 deelnemers geen vlees, van wie 27 ook geen vis.
Vitamine B12 komt voor in elk dierlijk voedingsproduct. Vegetariërs consumeren geen vlees en soms ook geen vis, maar wel andere dierlijke producten. Desondanks kregen de zogenoemde lacto-ovo-vegetariers ten opzichte van vleeseters minder dan de helft B12 binnen.
Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Vooral zwangere vrouwen zijn gevoelig voor een tekort; reden voor de onderzoekers om het onderzoek juist bij zwangere vrouwen uit te voeren.
Nader onderzoek is gewenst, zeggen de Maastrichtse onderzoekers. Tot dan geldt - veiligheidshalve - voor iedereen die het gebruik van dierlijke producten wil beperken: neem een vitamine B12-supplement.
De onderzoekers namen bloedmonsters af en keken naar het gehalte van totaal B12 en methylmalonzuur. Die stof laat een verhoging zien in het bloed als er een B12-deficiëntie optreedt. In totaal aten 75 deelnemers geen vlees, van wie 27 ook geen vis.
Vitamine B12 komt voor in elk dierlijk voedingsproduct. Vegetariërs consumeren geen vlees en soms ook geen vis, maar wel andere dierlijke producten. Desondanks kregen de zogenoemde lacto-ovo-vegetariers ten opzichte van vleeseters minder dan de helft B12 binnen.
Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Vooral zwangere vrouwen zijn gevoelig voor een tekort; reden voor de onderzoekers om het onderzoek juist bij zwangere vrouwen uit te voeren.
Nader onderzoek is gewenst, zeggen de Maastrichtse onderzoekers. Tot dan geldt - veiligheidshalve - voor iedereen die het gebruik van dierlijke producten wil beperken: neem een vitamine B12-supplement.
Blijft onduidelijk.
Gelukkig ben ik geen 'Pregnant Dutch Women', maar al wel gevorderd tot flexitariër. Ik lees: 'Desondanks kregen de zogenoemde lacto-ovo-vegetariers ten opzichte van vleeseters minder dan de helft B12 binnen.'
Of kregen de vleeseters 2x zoveel vitamine B12 binnen waar de norm ooit op is gebaseerd? Misschien aten de vleeseters wel meer vlees dan aanbevolen. En duidt minder vitamine B12 dan die norm automatisch op een tekort?
Het artikel stelt, in de eerste zin, dat het lastig kan zijn om als vegetariër voldoende vitamine B12 binnen te krijgen, maar dat betekent daarom niet dat je automatisch een tekort aan vitamine B12 zou hebben.
En het Voedingscentrum stelt:
>> Veganisten wordt aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12. << Vegetariërs wordt dus niets aangeraden.
Ik heb het duidelijk niet zo op zelfmedicatie en vertrouw daarom liever op een bloedtest + vervolgens een advies van iemand die verstand heeft van supplementen.
#4, Arnold, Dirk heeft het in een ander draadje over de onbalans tussen de 'ratio' en het geestelijke leven; omdat het geestelijke leven wordt ontkend, komen daar veel ziektes uit voort. Tenminste, zo vertaal ik dat. Ik kan me voorstellen dat deze onbalans ook die van jou kan verstoren, zelfs als die voedingsbalans goed zou zijn. Hoe zie jij dat?
Dames als je geen dierlijke producten eet krijg je meer essentiële voedingstoffen niet binnen.
En supplementen slikken helpt ten delen want het gaat erom dat je voedingstoffen in de goede balans binnen krijgt. Heb het al meerdere keren gezegd NIET IN DE GOEDE BALANS ook in ons lichaam betekend ze werken...…. onvoldoende,...…. niet...…. en er zijn voorbeelden dat ze dan zelfs...…. contra productief...…. werken.
#1 en #2 Als je goed leest wat er staat valt het wel degelijk te extrapoleren naar alle vegetariërs. Namelijk, ze krijgen de helft binnen van vleeseters, die zitten normaal op ongeveer de dagelijkse behoefte aan B12. Een zwangere heeft daarnaast ongeveer 10% extra B12 nodig. Maar aangezien ze hoe dan ook maar de helft binnen krijgt van wat een vleeseter binnen krijgt zou ze óók als ze niet zwanger is een tekort hebben.
M.a.w. Alle vegetariërs hebben hoogstwaarschijnlijk een b12 tekort, tenzij ze supplementen slikken en/of voeding gebruiken waar het extra aan toegevoegd is.