Voor vegetariërs is het lastig om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen met melkproducten als yoghurt en kaas. Dat zou blijken uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) onder 1.266 zwangere vrouwen, gepubliceerd in Journal of Nutrition.

De onderzoekers namen bloedmonsters af en keken naar het gehalte van totaal B12 en methylmalonzuur. Die stof laat een verhoging zien in het bloed als er een B12-deficiëntie optreedt. In totaal aten 75 deelnemers geen vlees, van wie 27 ook geen vis.

Vitamine B12 komt voor in elk dierlijk voedingsproduct. Vegetariërs consumeren geen vlees en soms ook geen vis, maar wel andere dierlijke producten. Desondanks kregen de zogenoemde lacto-ovo-vegetariers ten opzichte van vleeseters minder dan de helft B12 binnen.

Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Vooral zwangere vrouwen zijn gevoelig voor een tekort; reden voor de onderzoekers om het onderzoek juist bij zwangere vrouwen uit te voeren.

Nader onderzoek is gewenst, zeggen de Maastrichtse onderzoekers. Tot dan geldt - veiligheidshalve - voor iedereen die het gebruik van dierlijke producten wil beperken: neem een vitamine B12-supplement.
Maastricht UMC+
  • Deel
Druk af