image


Afgelopen zaterdag was ik te gast bij chefkok Rob Baris op Rotterdam Zuid. Een workshop voor eetschrijvers was het doel. Eerst werden we ontvangen in loungecafé OBBA, waarna wij in hoog tempo over de Afrikaandermarkt struinden. Wat een leuke markt is dat, maar je moet er gewoon 's ochtends om tien uur naar toe. Dan is het er nog niet zo druk en zijn alle producten supervers. Ogen uitgekeken. Zoveel mooie vissen, als heilbot, horsmakreel, grietjes... Veel multiculti specerijen, noten, groenten (lagen hele lekker ogende okra's bij). Worth a detour, zoals dat in de Britse toeristengidsjes zo mooi wordt aangeduid.

image

Vervolgens gingen we de keuken in. Rob Baris is chefkok en horeca-ondernemer in Rotterdam en daadwerkelijk betrokken bij het oppoetsen van de wijk. Zijn kookstudio zit op de Delistraat aan het Deliplein, een stukje met al prachtig gerestaureerde laat 19e eeuwse/begin 20ste eeuwse bouwsels. Even verderop aan het plein wordt een theater gebouwd in het oude Walhalla, ooit een beroemd jazzcafé. De restauratie geschiedt met veel oog voor de originele details in gevel en interieur.
Baris nieuwe project is een kookboek met recepten gemaakt van producten van de Afrikaandermarkt, die op loopafstand van zijn kookstudio zit. De basis voor zijn kookboek vormen 12 workshops met verschillende groepen. Afgelopen zaterdag waren dat de culinaire journalisten, maar Baris kookt ook met sporters, buurtbewoners, andere chefkoks, om maar wat te noemen.
Wat kookten we zoal? Een voorafje met maïs op de kolf, heilbot met mosterdsaus, lamsschouder met gerst, en toe een spannend griesmeelbroodje met caramelsaus, bramencoulis en prachtige verse grote bramen en crème fraiche.
Wij aten gezellig buiten in de zon op de stoep aan een lange tafel. Mmmm, dat zou daar wel eens een gewoonte kunnen worden. Passanten komen even een praatje maken, kinderen spelen op het plein, mensen laten hun hond uit en wij smikkelen en smullen.
Waar praten eetschrijvers over? Over eten natuurlijk, en over de wijn. En de kwaliteit van het Rotterdamse drinkwater. Over hoe de komst van Hindoestanen op Zuid het aanbod van producten op de markt beïnvloed heeft. Over hoe de multiculti geuren van de specerijen wel op de markt te vinden waren, maar helaas niet op mijn bord. Over wat een appartementje aan het plein wel kost (119.000 voor 65 vierkante meter). Over de projecten waar we zelf mee bezig zijn (er komen nog mooie boeken aan de komende tijd). Over dromen en wensen, want in zo'n sfeervolle omgeving krijg je dat.
Het boek verschijnt komend najaar bij Trichis Publishing, de titel zal misschien Zuid Kookt worden, maar Rob Baris heeft ook nog wat andere titels in gedachten.
Zijn kookstudio is in ieder geval een prima gelegenheid om een borrel of receptie of workshop te organiseren. Groot voordeel: het parkeren is er (nog) gratis!
De foto is gemaakt door Karin Luiten van Koken met Karin. Met dank voor het mogen plaatsen!
Dit artikel afdrukken