Volgens de organisatoren van het protest, het Syndicat des vignerons de l'Aude, waren er 3.000 protesterende wijnboeren, de politie hield het op 1.200. Bij de middeleeuwse stad Carcassonne kwamen ze bijeen om duidelijk te maken dat hun situatie 'onhoudbaar' is.

"Als we geen uitzonderlijke maatregelen toegezegd krijgen, zullen de wijnboeren het opgeven", zei Frédéric Rouanet, de voorman van het Syndicat.

Volgens Rouanet is de situatie voor veel wijnbouwers "catastrofaal" nadat dit voorjaar de vorst huishield in de wijngaarden. De oogst in de regio Occitanie (die vroeger Languedoc-Roussillon heette, het meest productieve wijngebied van Frankrijk) was 2 jaar geleden nog 13 miljoen hectoliter. Dit jaar valt die terug met 20% tot 10,4 miljoen hectoliter.

Minder wijn, betekent aanmerkelijk hogere kosten per liter en dus minder winst of zelfs verlies
Frankrijk produceert dit jaar in totaal 37 miljoen hectoliter, 18% minder dan vorig jaar. Minder wijn, betekent aanmerkelijk hogere kosten per liter en dus minder winst of zelfs verlies. Andere pijnpunten zijn de concurrentie van minstens zo goede en niet dure Spaanse wijnen en het ontbreken van regulering op de Europese markt. Bovendien raden Franse overheidscampagnes het drinken van wijn af in de strijd tegen alcoholisme en kanker, zodat de consumptie terugloopt. En daar komt dan ook nog eens bij dat wijnboeren in de Languedoc zich veronachtzaamd voelen omdat iedereen het altijd maar heeft over de 'grote namen' zoals de Bourgogne, de Bordeaux en de Champagne.

"De toekomst van het gebied staat op het spel," klonk het in Carcassonne. Met de kleinste oogst sinds 1945 vrezen de boeren niet in de vraag te kunnen voorzien omdat ze te duur worden. Daardoor lopen hun afnemers weg, gaan ze andere wijnen proberen en zullen ze daar wellicht blijvend voor vallen. Omdat de boeren in Occitanie vooral massawijnen produceren, zal een prijsverhoging - ook bij schaarste - hen niet redden. Te dure 'goedkope' wijn verkoopt niet. De boeren zien de toekomst dan ook somber in. "We hebben meer hulp nodig, meer steun, anders gaan we dood", zegt wijnmaakster Lucie Pagot. Verschillende - jonge - wijnboeren hebben noodgedwongen hun heil al buiten de wijnbouw gezocht, schrijft de Midi Libre.

Maar als er niets aan te doen en er genoeg andere wijn op de markt is voor afnemers, waarom dan toch deze demonstratie? De boeren zijn bang dat hun vaste klanten hen de rug toekeren omdat er goedkopere, maar even goede wijn op de markt is. "Er zit een nieuwe regering, het is de eerste keer dat we zo'n direct beroep doen, we hopen dat het de zaak in beweging brengt," zegt Rouanet. Het zojuist uitgelekte plan voor het nieuwe landbouwbeleid van de EU laat zien dat er toch nog hoop is voor kleine boeren die eigenlijk te duur zijn maar wel het achterland onderhouden, desnoods met een product waar we best wat minder van mogen gebruiken.
Dit artikel afdrukken