Van alle wijn ter wereld komt 4,1% uit Zuid-Afrika. Het land produceert jaarlijks 865,4 miljoen liter, waarvan 428,5 miljoen liter voor de export bestemd is. De meeste Zuid-Afrikaanse wijn gaat naar Duitsland en Nederland. Maar als gevolg van de klimaatverandering wordt het droger en droger in Zuid-Afrika. Zo viel in de Westkaap, de belangrijkste wijnregio van het land, dit jaar 30% minder regen dan normaal. Voor de landbouw, en met name de fruit- en druiventeelt, "vormt dat een enorme crisis", zegt Heidi Newton-King, directeur duurzaamheid van de grote wijnbouwer Spier Wine Estate bij Stellenbosch. De Zuid-Afrikaanse wijnbouw drijft namelijk op irrigatie, en als er minder water beschikbaar is om te irrigeren, loopt de opbrengst terug. Brancheorganisatie VinPro schat dat 1 procent minder oogst zo'n €3,5 miljoen kost. De wijnindustrie leverde vorig jaar 1,2% van het Zuid-Afrikaanse bnp, weet het FD.

In de krant komen verschillende wijnboeren aan het woord die al maatregelen genomen hebben de afgelopen jaren of daar nu mee bezig zijn. Spier houdt zelfs tweewekelijks 'watercrisisoverleg'. De mogelijkheden lopen van hergebruik van afvalwater dankzij afvalwaterzuivering, 's nachts irrigeren zodat er minder verdamping optreedt tot het opvangen van regenwater dat op daken valt: "het levert zes miljoen liter per jaar op, ruim genoeg om onze wijnkelders mee te voorzien. Vroeger stroomde dat gewoon weg," zegt Grier bijvoorbeeld. Hij is ook bomen gaan planten bij zijn stuwmeer en laat daar objecten in drijven om schaduw te creëren. "Per jaar verlies je 2.000 liter water per vierkante meter wateroppervlak aan verdamping."

Bij Spier werden dit jaar radijsjes tussen de wijndruiven geplant. Niet om ze te oogsten, maar juist om ze te laten wegrotten in te grond, zodat er gaatjes ontstaan in de bodem die bij regen extra water kunnen opvangen. Je moet het maar bedenken.
Dit artikel afdrukken