We belden met Jos Looije, de teler van de als voorbeeld genoemde honingtomaatjes. "Dat is toch geen nieuws", proestte hij“Als je lekkerdere tomaten wil telen, moet je ze minder water geven. Of zout toevoegen aan dat water. Dan zitten er namelijk meer suikers in de vrucht”, vertelt hoogleraar Kathy Steppe. “Bij honingtomaten uit Nederland komt smaak bijvoorbeeld op de eerste plaats. Deze kleine tomaatjes zijn enorm zoet, omdat de kwaliteit primeert tijdens de productie. Dit in tegenstelling tot sommige grote, soms smaakloze tomaten waarbij de telers focussen op kwantiteit en minder op kwaliteit. Door extra zout aan het water toe te voegen, kunnen we nu het beste van de twee combineren in grote én lekkere tomaten.”
We belden met Jos Looije, de teler van de als voorbeeld genoemde honingtomaatjes. "Dat is toch geen nieuws", proestte hij. Telers weten al lang dat zout water smaakrijkere vruchten oplevert. Ook bij zijn honingtomaatjes teelt hij met zout, dat is bepaald geen geheim. De uitdaging is het evenwicht vinden tussen de lekkerste en een gescheurde tomaat, en dat lukt door een voortdurende focus op de kwaliteit.
Looije heeft nog een opmerking voor de Belgische onderzoekers. Ook een grote tomaat wordt lekkerder door met zout water te telen. Maar nooit zo lekker als een klein ras. In een kleine tomaat ligt de concentratie droge stof en suiker nu eenmaal procentueel hoger dan in een grote.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Nederlandse inbreng is waarschijnlijk beperkt. Zaad, biologische inputs en enkele technische onderdelen. Het bedrijf heeft als eerste aankoop een US leverancier van indoor systemen gekocht. Software en hardware zullen ze grotendeels zelf ontwikkelen gezien de nabijheid van Silicon Valley.
In California is er een tekort aan water, onzekerheid over arbeid en over het algemeen een hoog kosten-niveau. Hier wordt op ingespeeld, maar ik zie nog niet direct een duidelijk lagere kosten.
Aan de andere kant is er Silicon Valley, aanbod van kapitaal en een honger naar Tech ventures. Maybe this is the next big thing.
Het zal er vanaf hangen of ze de producten daadwerkelijk voor super organic kunnen verkopen. Edoch de B2B is moeilijk. Supermarkten domineren met gruwelijke voorwaarden richting leveranciers. Out-of-home (restaurants) is volledig overgenomen door minderheden zoals Chinezen en Vietnamezen. Echt een vechtmarkt. Internet-sales (Amazon)? Blockchain?
Jeminee, Maren en Piet. Dat zijn bedragen! Welke rol speelt de zo geroemde en vooroplopende Nederlandse tuinbouw in deze investeringen?
Ik lees in de link van Piet overigens het woord 'super organics'; ik denk dat we dat woord nog veel gaan horen omdat consumenten bang zijn van landbouwgif en de fase via wat wij 'biologisch' noemen, in de veel grotere markten dan de Europese (Azië) gaan overslaan.
Een bak geld inderdaad, eerder investeerde Citybank al 70m in aerofarms. Toch een beetje peanuts. Nummer een teelt in daglichtloze omgevingen blijft cannabis. In Noor Amerika wordt de komende 8 jaar naar verwachting $68 Miljard geinvesteerd. Een aardig deel daarvan is zonder daglicht
200M investering in 'indoor' farming.
Telen met daglicht is en blijft. Daglichtloos komt erbij en recessies gaan dit niet stoppen, misschien lokaal maar de wereldwijde beweging zwelt snel aan.
Conventionele teelt van hoogwaardig plantaardig zal de komende jaren ingehaald worden door hen. Het is aan de ondernemer om te bepalen of dat een reeel gevaaar is. De meeste kas telers in de wereld denken dat het zo'n vaart niet zal lopen.
@Henric: je moet de ideale condities en sturing voor de plant opnieuw definieren, anders haal je niet het maximale rendement. Planten houden niet van natuur dus vergeet de natuur als je begint met '100% controlled'.
En inderdaad, alleen al in en rond Tilburg zijn er naar schatting meer dan 1000 kruidentelers die het daglicht niet kunnen verdragen.