Op 4 juni organiseert Foodlog het congres Gezonde Innovatie. Bianca van der Ha vroeg voedingsdeskundige Jaap Seidell (hoogleraar Volksgezondheid aan de VU), medicus Hanno Pijl (endocrinoloog, hoogleraar diabetologie LUMC) en diëtist Karine Hoenderdos waarom zoutreductie van belang is.

Te weinig kalium
Terwijl het RIVM en de overheid blijven hameren op het belang van zoutreductie, geven deze gesprekspartners een heel andere boodschap af. Als we zelf eten klaarmaken, kunnen we er niet makkelijk te veel van binnenkrijgen. Pijl maakt bovendien duidelijk dat we zout nodig hebben. Zout, dat wil zeggen het onderdeel natrium daarvan, is vooral een probleem als we te weinig andere stoffen binnenkrijgen, zoals kalium en magnesium. De oplossing? Anders eten. Heel veel meer groente, want dat is een belangrijke bron van kalium.

Het echte probleem van zout is dus niet zozeer de reductie, maar anders gaan eten. Wat kan de levensmiddelenindustrie daar aan doen? Gisteren kreeg de industrie een dikke onvoldoende van de Access to Nutrition Foundation. De commentaren van Jan Peter van Doorn en Wouter Klootwijk onder de gelinkte tekst waren, in unisono, niet mals: laat ze maar stoppen en begin opnieuw.

Spannend
Tijdens het Pinksterweekend kreeg Foodlog op zijn lazer van Wim Tilburgs - inmiddels een bekende Nederlander omdat hij met succes van een andere leefstijl zijn medicijn maakte en daar ook anderen mee wil helpen - omdat we ook Maggi gevraagd hebben ons congres te sponsoren. We hebben uitgelegd dat we de levensmiddelenindustrie best nog een kans gunnen om het beter en anders te doen. De levensmiddelenindustrie heeft immers ook technologische voordelen. Tilburgs zal bij het congres zijn. Met plezier én zijn boodschap over anders leven en eten, liet hij ons vanmorgen weten.

Het wordt een spannend congres. Sponsor Rob Baan van Koppert Cress vertelde me gisteren niet te geloven in 'witte vlaggen' van de kant van de levensmiddelenindustrie. De tonen zijn gezet. Schrijf je nu in voor Gezonde Innovatie op 4 juni in Utrecht. Zelfs de congresvorm is innovatief.

Jaap Seidell:

Karine Hoenderdos:

Hanno Pijl:Dit artikel afdrukken