Afgelopen zondag stond er zeebrasem - dorade zeggen Middellandse Zeegangers - op het programma. De vis kwam uit de diepvries van de Lidl. Om eens te proberen hoe die was. We kochten er vier. De eerste twee bakten we. Ze bevielen niet echt. De laatste twee bleven liggen. Maandenlang. Ze moesten eindelijk eens de vriezer uit, maar we zagen er tegenop. Omdat weggooien niet meer mag, besloten we een bereiding te kiezen die nooit mislukt: garen in een zoutkorst in de oven.

Het lukt altijd en ziet er spectaculair uit. Basisrecept is: grof zout, vochtig maken (water, wijn, eiwit) en eventueel aromatiseren met citrusrasp of kruiden zoals venkelzaad. De vis schoonmaken, ontschubben, buikholte vullen met kruiden/citroen, vel insmeren met olijfolie en boetseren maar, tot ie lekker ingepakt in het zout ligt. Je hebt behoorlijk wat grof zout nodig, dus togen we nog even naar de Lidl. Helaas verkochten ze daar alleen fijn zout (grote hoeveelheden, weinig geld). Nou ja, zout is niet zo duur, dus zullen ze bij de AH het ook wel voor een redelijke prijs hebben. Dat viel een beetje tegen: 500 gram voor 1,43 euro. En voor onze twee visjes hadden we toch wel drie pakken nodig. Het zout werd zo nog duurder dan de vis.Dat leidde tot de vraag: zouden we hier ook 'ander' zout voor kunnen gebruiken? Wegenstrooizout? Is vaatwasmachinezout, je-weet-wel Broxomatic, zout en kan dat dan ook? Of toch gewoon fijn zout, en daar met wat meer vocht boetseerbare modder van maken? After all, zoutkorstrecepten komen uit een lange traditie. En er was een tijd dat zout schaars, dus duur, was. Vandaar dat er ook allerlei andere deeg- en kleikorstrecepten zijn, en blader- en hooiomwikkelingen.

Beste foodloggers, wat is jullie advies? Met welk voordeelzout blijven de voordeelvisjes binnen budget? Overigens: ze waren heerlijk! We aten ze met saffraanrijst en vers gemalen parmezaanse.
De twee dorades in hun 'aangebroken' zoutkorst; het zout zou later in de vuilnisbak verdwijnen. Te gek voor woorden.

image
Dit artikel afdrukken