De Caring Farmers, een groep van 240 van de ruim 50.000 boeren die ons land nog telt, vragen de overheid om hulp. Daarom doen ze een beroep op informateur Mariëtte Hamer die het nieuwe kabinet moet gaan samenstellen.

Ze schrijven: Geef ons helderheid en perspectief: maak een plan waar wij als boeren over 10, 20 en 30 jaar aan moeten voldoen. En zorg dat dat een landbouw is die minimaal voldoet aan de Europese normen van lucht- en waterkwaliteit, milieu, biodiversiteit en gezondheid. Zorg dat dat een landbouw is waar we als boeren, en ook als gehele maatschappij, trots op zijn en die we kunnen overdragen aan volgende generaties. En zorg dat we dat als boeren niet alleen hoeven doen.

Het is tijd om te stoppen met landbouwgif, grote hoeveelheden kunstmest, ingrepen bij dieren, vervuiling van het milieu, het produceren van een mestoverschot en het exporteren van voedsel naar plekken waar geen honger heerst. Het betreft allemaal hele grote ingrepen voor boeren. En ja, dat vinden wij best spannend en we kunnen dat zeker niet alleen. Maar toch vragen wij erom.


Wat gebeurt er als je voedsel niet meer exporteert naar plekken waar geen honger is? Dat rekenden in het verleden al velen uit. Als ze daar niet zelf voedsel weten te verbouwen, dan komt er alsnog honger. De zorgzame boeren geven dan ook een boeiend argument: zulke export mag wel, maar breng het niet naar gebieden waar mensen zelfvoorzienend kunnen worden. De vraag is alleen hoe je die kunt onderscheiden van wel geëigende export.
Caring Farmers - EEN HARTENKREET AAN DE FORMATEUR - Caring Farmers
  • Deel
Druk af