Bij monde van Tweede Kamerlid Eric Smaling maakt de SP zich zorgen over de waterveiligheid van Nederland achter de dijken. Dat meldt Boerderij.

Verzakking
Aanleiding is de schade die de regenval in Nederland begin deze week aanrichtte in dorpen, steden en aan landbouwgebieden. Bemaling en (te zware) bebouwing van de zachte Nederlandse bodem hebben met name in veengebieden voor verzakking gezorgd. Om de gevolgen daarvan te voorkomen wordt verdere bemaling toegepast. Dat zorgt voor korte termijnoplossingen, maar zorgt uiteindelijk voor verdere verzakking.

Ophoging alleen met lichte materialen
Ophoging is al evenmin een oplossing omdat daardoor de druk van nieuwe aarde op de onderbodem alleen maar toeneemt. Het FD van vanmorgen schetst hoe Woerden en omstreken door bebouwing en landbouw steeds verder verzakt en de veengrond door bemaling inklinkt. De kosten voor onderhoud zijn hoog, terwijl ze vooral lijken op een vorm van dweilen met de kraan open. De kosten zullen uiteindelijk moeten worden terugbetaald door de belastingbetaler die daar niets voor koopt, behalve de mogelijkheid om te wonen of werken op een plek die daar van nature steeds minder voor geschikt blijkt.
Dit artikel afdrukken