In de Ondertussen van donderdag 30 april vallen mij deze berichten op:

- de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) maakt zich zorgen dat ouderen door de sociale isolatie en angstgevoelens een grotere kans lopen op ondervoeding (Telegraaf). De vereniging voorziet een domino-effect. Voldoende noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen draagt bij aan een goede weerstand en daarmee aan de preventie van Covid-19 of verbetering van het herstel. Bovendien kan ondervoeding leiden tot een groter risico om te vallen. De NVD ontwikkelde samen met onder meer het Voedingscentrum de website goedgevoedouderworden.nl met tests, adviezen, recepten en praktische instructies voor zorgverleners.

- waar ga jij naartoe als we weer op vakantie mogen? De regering van Sicilië doet er alles aan om jou 'Sicilië' te laten antwoorden (De Standaard). Wie het Italiaanse eiland bezoekt, hoeft maar de helft van zijn of haar vliegtuigticket en twee derde van de hotelkosten zelf op tafel te leggen. Bovendien is de toegang tot het grootste deel van de musea en archeologische sites gratis. Sinds het eiland op slot is voor bezoekers, is €1 miljard aan toeristische inkomsten weggevallen, aldus de Siciliaanse overheid. Met de acties probeert het eiland toeristen te lokken om dat enigszins terug te verdienen.

- het loopt niet storm bij de inschrijving voor het windmolenpark voor de kust van Egmond (de Volkskrant). De coronacrisis veroorzaakt veel onzekerheid. Door het afgenomen stroomgebruik en door de overvloed aan zonnestroom van de afgelopen weken kwam het regelmatig voor dat de stroomprijs negatief was. Daarnaast zijn CO2-rechten een stuk goedkoper geworden. Grote industriële bedrijven zijn terughoudend in het omschakelen van kolen- en gasgestookte ovens en boilers naar elektrische varianten. Komend najaar start een subsidieregeling (SDE++) die de omschakeling naar elektriciteit zal stimuleren. Als grote bedrijven meer stroom gaan gebruiken, neemt de vraag toe en stijgt de prijs. Dat zou positief kunnen uitpakken voor windmolenparken.

Als we weer naar ons werk mogen, zullen we dat vooral doen met de auto. We durven niet meer in de trein. Dat heeft veel meer files tot gevolg (Telegraaf).
Een oplossing voor de horeca: street food. Zet tafels en stoelen op de parkeerplaats of op de straat. Daar is genoeg ruimte voor anderhalve meter afstand (Slate).
Eén op de tien jongeren tot 23 jaar kreeg vorig jaar jeugdzorg.
Air France krijgt een lening van de Franse regering van €7 miljard. Daarvoor moet de vliegtuigmaatschappij zijn CO2-uitstoot met 50% verminderen, vindt de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire (AD).
Wc-papier is niet langer het meest geliefde hamsterproduct in Groot-Brittannië. Het is pasta in blik geworden (Food Navigator).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken