Vol enthousiasme begonnen thuiswerkers met online koffiesessies, vergaderingen, overleggen, sportklasjes en borrels. Voor de één een zegen, een ander voelt zich na een dag voor de webcam uitgeputter dan na een dag op kantoor. Dat kan kloppen, ‘Zoom-vermoeidheid’ is een reëel fenomeen, schrijft National Geographic.

De ongekende toename van het gebruik van interfaces als Zoom, Google Hangouts, Skype en FaceTime zette een onofficieel sociaal experiment in gang. Virtuele interacties blijken echter nogal intensief voor de hersenen. Communiceren doe je niet alleen met taal. Non-verbale signalen als gezichtsuitdrukkingen, gebaren en oogcontact ontbreken of zijn verstoord bij digitale communicatie. Een lage resolutie of vertraagde connectie helpen daar niet bij. Daarom gaan we voortdurend ingespannen op woorden letten. Hoe meer personen in beeld, hoe uitdagender dat is. Dan moeten je hersenen de signalen van heel veel mensen tegelijk ontcijferen. Dat multitasken loopt niet altijd gesmeerd. De hersenen worden overstelpt met onbekende prikkels, terwijl ze geconcentreerd op zoek zijn naar non-verbale signalen die ze niet vinden. Dat kan een gevoel van leeglopen veroorzaken.

Om dat gevoel tegen te gaan, moeten we leren omgaan met de mentale verwarring die videochatten kan veroorzaken. De camera alleen inschakelen als je de weinige non-verbale signalen die doorkomen beslist wilt meemaken, zou kunnen helpen.
NationalGeographic - ?Zoom-vermoeidheid? belast de hersenen. En dit is de oorzaak.
  • Deel
Druk af