Amerikaanse wetenschappers van Harvard Medical School hebben ontdekt dat UV-licht zorgt voor de aanmaak van morfineachtige stoffen die dezelfde biologische impact hebben als opiaten. Fervente zonaanbidders zouden te vergelijken zijn met verslaafden, inclusief afkickverschijnselen.

De onderzoekers ontdekten dat UV-licht op de huid een aantal biochemische reacties in gang zet: behalve de aanmaak van bruin pigment (tegen verbranding) wordt er ook 'beta-endorfine' aangemaakt, een lichaamseigen type van morfine. Voor hun onderzoek schoren ze muizen kaal en zetten deze vervolgens een half uur per dag in het zonnetje. Al na een week waren de endorfineniveaus gestegen. Werd de productie van beta-endorfine vervolgens geblokkeerd door een medicijn dat ook bij verslavingen wordt gebruikt, dan vertoonden de muizen onthoudingsverschijnselen als misselijkheid en trillen. In de hersenen lichtte het beloningscentrum op, zoals het dat ook doet bij drugsgebruikers.
Overigens gingen de muizen niet expliciet of fanatiek op zoek naar manieren om alsnog hun zonlicht-kick te bereiken, gedrag dat je bij andere verslavingen wel ziet.

Het onderzoek is verschenen in Cell.

.
Dit artikel afdrukken